Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Розетта виявила кисень у сполуках комети

53558 ПЕРЕГЛЯДІВ

Космічний апарат Розетта під час вивчення комети Чурюмова-Герасименко виявив молекулярний кисень у пилі та газі, який оточує цю комету.

Така знахідка є нехарактерною для комет та не має пояснень у формуванні Сонячної системи.

Вчені отримали дані із апарату за вересень 2014 року - березень 2015-го й проаналізувавши та обробивши наявну інформацію виявили, що спільним джерелом молекул води та кисню є суміш ядра комети. Ця суміш має здатність випаровуватися під впливом тепла Сонця. Такий результат дослідження дає право зробити висновок, що в первісній речовині, з котрої була утворена вся Сонячна система і яка залишилася незмінною з давніх часів.

Раніше в комах таких комет було виявлено лише воду, а також вуглекислий та чадний гази. Вчені схилялися до думки, що кисень може існувати тільки у водному складі. Натомість, пояснити як в речовині, з якої формувались небесні тіла, може бути наявний молекулярний кисень, вчені не можуть.

Розетта був запущений на комету Чурюмова-Герасименко у 2004 році, і лише через десять років апарат досяг своєї мети і тепер обертається навколо комети. До вересня наступного року апарат планує все ближче наближатися до комети з метою її вивчення. Після своєї місії космічний апарат впритул наблизиться до комети і, зрештою, впаде на неї.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео