Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вже за 40 мільйонів років супутник Марсу може знищитись

53588 ПЕРЕГЛЯДІВ

В НАСА повідомили, що один із супутників Марсу - Фобос поступово знищується та може припинити своє існування вже через тридцять-п’ятдесят мільйонів років. Таку інформацію оприлюднили 10 листопада під час щорічного засідання Американського астрономічного товариства у штаті Меріленд.

Геррі Херфорд, керівник наукових досліджень, розповів: "На нашу думку, Фобос поступово руйнується, на це вказують впадини на його поверхні". Команда Херфорда, дослідивши об’єкт спостереження та створивши комп’ютерне моделювання, підтвердила гіпотезу про те, що супутник руйнується через силу гравітації Марсу.

Науковці схиляються до думки, що велика кількість тріщин та ушкоджень на поверхні небесного тіла - це результат, тривалих за часом, деформаційних процесів через його нестабільну пористу будову. При детальному вивченні, було виявлено, що на Фобосі, який має вигляд сухого зморщеного яблука, наявні як старі, так і нові ушкодження.

Вчені НАСА вирахували, що супутник, котрий має еліпсоїдну форму, розташований до Марсу дуже близько. Жоден із супутників Сонячної системи не знаходиться в такій близькості до своєї планети. Фобос, в свою чергу, обертається навколо Червоної Планети приблизно на відстані у шість тисяч кілометрів. Супутник силою тяжіння кожне століття стає ближчим до планети на 2 метри, а тому, за приблизними підрахунками, вже через сорок мільйонів років повинен повністю зруйнуватися.

Обидва супутники Червоної планети - Фобос та Деймос, були відкриті у 1877 році відомим американським астрономом Асафом Холом. Назви небесних тіл в перекладі із давньогрецького означають "страх" та "жах".

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео