Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Поліція Донеччини презентувала досвід впровадження медіації в систему безпеки дітей

84795 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні, 20 березня, у Святогірську за підтримки Програми розвитку ООН розпочався дводенний форум-практикум «Нові підходи до профілактики правопорушень у школах: створення служби порозуміння» для офіцерів поліції ювенальної превенції та працівників закладів освіти Донецької області. Перші в країні поліцейські-медіатори поділилися досвідом впровадження сучасних практик вирішення конфліктів серед дітей, які планується поширити у всіх навчальних закладах області.

Участь у форумі взяли начальник поліції Донецької області Микола Семенишин, голова проектного офісу Програми розвитку ООН в Україні Віктор Мунтяну, представниця Управління забезпечення прав людини Національної поліції України в Донецькій області Ольга Светлічна, начальник відділу ювенальної превенції поліції області Катерина Шнейдер. Форум поєднав представників Донецької облдержадміністрації, ГО «Маріупольська спілка молоді», педагогів, психологів, соціологів, юристів. Для обміну досвідом прибули й колеги з Луганщини.

Мета заходу - розробити алгоритм співпраці всіх служб для впровадження Регіональної програми профілактики правопорушень серед дітей на території Донецької області на 2019-2022 роки.

Поліція запропонувала новий формат роботи, який дозволить знизити рівень дитячої злочинності, попереджувати булінг та інші негативні явища серед молоді. У рамках програми підготовлено ювенальних поліцейських-медіаторів, які вже успішно працюють у 27 школах Донеччини.

«Ми об’єдналися заради дітей, щоб стерти з їх пам’яті жахливі прояви війни, навчити вирішувати конфлікти по-новому, мирним шляхом. Для цього офіцери поліції пройшли 86 годин навчання та місяці практики. Вірю, що разом ми повернемо мир і безпеку на Донбас і виховаємо нове покоління, нетерпиме до насильства», - відзначила Ольга Светлічна.

Ювенальні поліцейські презентували результати своєї роботи в якості медіаторів.

«Ми працюємо як зі школярами, так і з адміністрацією навчальних закладів, педагогами. Усього проведено 67 заходів з медіації, ефективним підходом є "коло порозуміння" з дітьми у школах. Це дає змогу вчасно виявити та попередити будь-яке правопорушення стосовно дітей, залагодити конфлікти між однолітками», - повідомила Катерина Шнейдер.

Учасники навчалися новим підходам, які можуть застосовуватися в школах для попередження правопорушень. Зокрема розглядалася така модель співпраці поліції, освітян та дітей як Шкільна служба порозуміння. Крім того, обговорили можливість залучення до неї працівників бюро безоплатної правової допомоги.

90% форуму складалося з відпрацювання практичних навичок комунікації та керування процесом переговорів при різних конфліктних ситуаціях. Надалі ці знання поліцейські та освітяни передаватимуть школярам, які також увійдуть до кола медіаторів.

Модераторами дискусій виступили провідні медіатори та тренери з провадження відновних практик Ірина Таран та Наталія Журенко.

«Нас всіх сьогодні об’єднують діти та бажання змін. Процес змін - це боляче, це вихід із зони комфорту і ризик. Ми затвердили програму профілактики правопорушень серед дітей і зараз крок за кроком впевнено втілюємо свою мрію про те, щоб вони були у безпеці», - відзначив начальник поліції Донецької області Микола Семенишин.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео