Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чинний механізм адміністрування рентної плати за видобуток газу перетворює її на профанацію

257770 ПЕРЕГЛЯДІВ

В ході зустрічі з представниками Громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби в Харківській області голова Харківської обласної ради Сергій Чернов окреслив проблемні питання в наповненні бюджету області. А також запропонував Громадській раді, що представляє 35 організацій, об'єднати зусилля для захисту інтересів громад, в зв'язку з чим сторони підписали Меморандум про співпрацю.

Сергій Чернов висловив переконання, що «обласна рада як орган, який ухвалює бюджет, і служба, що займається адмініструванням податків, формуючих цей бюджет, повинні співпрацювати на всіх етапах бюджетного процесу».

Голова обласної ради детально зупинився на кожному аспекті, який потребує максимально широкого громадського обговорення та лобіювання перед центральними органами влади. Сергій Чернов, зокрема, зазначив:

«Дуже важливий напрямок для обласного та місцевих бюджетів - рентна плата за видобуток газу. Для того, щоби вона надходила до місцевих бюджетів, ми йшли не один рік. В кінцевому результаті Уряд підтримав регіони, а в минулому році були внесені відповідні зміни в законодавство.

Але ці кошти ми тепер не бачимо, вони, образно кажучи, розчиняються, спрямовуючись до загального фонду бюджету. Попередньо планувалося, що вони будуть зараховуватись до спецрахунку і ми в області розраховували близько півмільярда гривень щорічно направляти на інфраструктурні проекти, зокрема ремонт доріг. Тепер же із загального фонду за рахунок цих коштів виплачується заробітна плата, оплачуються енергоносії. Мінфін в свою чергу бачить, що у нас є певне джерело, зменшує на цю суму субвенцію. Коло замикається і втрачається сенс в цьому додатковому ресурсі, якого насправді немає. І по суті, це джерело доходів має вигляд профанації».

«За результатами першого кварталу, - каже голова облради, - я хотів би з допомогою громадської ради та фіскальної служби з'ясувати, який обсяг коштів Харківщина отримала від рентної плати, в які бюджети вони надійшли, як адмініструються і розподіляються».

Голова постійної комісії облради з питань бюджету Людмила Немикіна зазначила, що «на жаль, в адмініструванні рентної плати є проблеми. У газодобувних компаній до сільрад немає розбивки, вони аргументують це додатковими складнощами для дроблення сум між різними рівнями бюджетів.

Необхідно виходити з ініціативою вдосконалення механізму адміністрування та зарахування цих коштів і на перший рівень місцевих громад, щоб вони теж мали ресурс, який поки що є тільки на рівні районів і міст».

Під час зустрічі з Громадською радою Сергій Чернов також грунтовно охарактеризував ситуацію з недонадходженням до обласного бюджету близько півмільярда гривень у зв'язку зі зміною законодавства в сфері навколишнього середовища, транспортного оподаткування, митних зборів, а також відсутністю державного фінансування медичних і освітніх потреб переселенців.

Теги: бюджет, рента, харківська обласна рада, чернов

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео