Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

День відмови від куріння: студенти закликали Парламент заборонити тютюнову викладку

День відмови від куріння: студенти закликали Парламент заборонити тютюнову викладку
374399 ПЕРЕГЛЯДІВ

16 листопада 2023 року з нагоди Міжнародного дня відмови від куріння ГО «Життя» разом зі студентськими ініціативними групами провели " target="_blank" rel="noopener">відкриту зустріч з депутатами Верховної Ради України. Студенти трьох провідних університетів — Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана, Києво-Могилянської академії та Національного авіаційного університету — обговорили з парламентарями проблему тютюнової викладки у місцях торгівлі як засобу для залучення молоді до початку куріння

 

На сьогодні Законом №2899 реклама, стимулювання продажу та спонсорство як тютюнових виробів, так і електронних сигарет та пристроїв для нагрівання є забороненими. Проте тютюнова індустрія перетворила місця торгівлі на рекламні щити тютюнових та нікотинових виробів, які полюють на дітей та молодь. 

«Тютюнові вітрини полюють на дітей та молодь. Опитування ВООЗ, проведене у квітні 2023 року, вказує, що реклама тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є основним інструментом приваблення споживачів до шкідливої продукції. Про це зазначили 23% респондентів серед дорослого населення, а для дітей віком 13-15 років цей показник становить 63%. Дослідження демонструють, що: понад 80% дорослого населення України підтримує заборону реклами й видимого розміщення тютюнових виробів у магазинах», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

 

Студенти підтверджують, що відчувають тиск тютюнової індустрії, яка полює на молодь, щоб привабити до куріння. 

 

 

«Дорогою до університету я змушена спостерігати кіоски та магазини, вітрини яких заставлені рекламою пристроїв для нагрівання тютюну та пачками тютюнових та нікотинових виробів. Це формує ставлення, що курити це нормально, більше того, модно. Дослідження підтверджують, що підлітки, які спостерігають сигарети у місцях торгівлі, мають на 64% вищу схильність почати курити. Свого часу я теж потрапила на цей гачок. А в період, коли вирішила припинити вживання тютюну, мені було важко, бо на кожному кроці я зіштовхувалася з рекламою, яка стимулювала спонтанні покупки цієї наркотичної продукції. Вважаю, що діти та молодь не мають спостерігати цю рекламу та закликаю заборонити викладку тютюнових та нікотинових виробів», — наголосила студентка Києво-Могилянської академії Ксенія Трикуль.

 

Тютюнові вітрини — це пастка для дитини. За даними опитування ВООЗ, кожен п’ятий підліток віком 13-15 років курить електронні сигарети, а кожен сьомий вживає тютюнові вироби. Такі тенденції є загрозливими, адже вживання електронних сигарет та сигарет для нагрівання є трампліном до початку куріння традиційних сигарет та нікотинової залежності. Щоб привабити молодь, тютюнова індустрія застосовує агресивний маркетинг:

  • поширює думку, що такі пристрої не є шкідливими або становлять меншу загрозу;
  • на рекламних банерах зображає молодих та успішних людей;
  • спонсорує та організовує молодіжні заходи;
  • залучає до реклами та просування лідерів думок серед молоді;
  • демонструє такі вироби у місцях торгівлі.

 

«Заборона рекламної викладки тютюнової продукції є елементом формування здорового майбутнього нашої країни. На сьогодні вже є законопроєкт поданий Держпродспоживслужбою, який перебуває на громадському обговоренні та передбачає заборону рекламної викладки тютюнових виробів. Куріння будь-яких нікотинових та тютюнових виробів руйнує як організм людини, так і нашу планету. Зменшення поширеності куріння — це глобальна проблема, що так чи інакше стосується кожного з нас», — підкреслила Юлія Овчинникова, народна депутатка України.

 

Рамкова конвенція ВООЗ з боротьби проти тютюну, ратифікована Україною, вважає сигаретну викладку видом реклами та закликає сторони заборонити її. Вже понад 50 країн світу зробили це — заборонили видиме розміщення тютюнових та нікотинових виробів, і спостерігають позитивні результати: 

«Вже зараз точаться розмови про нестачу людського капіталу. Окрім втрат на війні та еміграції, щороку 130 тисяч українців помирає через хвороби, спричинені тютюном. Нам потрібно зробити все, аби не допускати таких втрат та захистити молодь від залучення до куріння. Вважаю необхідними такі кроки: заборона викладки тютюнових виробів в місцях торгівлі, запровадження стандартизованих пачок, заборона будь-яких смакових добавок — тобто все те, що вже роблять розвинені країни для збереження здоровʼя своїх громадян. Вірю в те, що Україна стане тією державою, де куріння буде зведене до мінімуму»,  — наголосив Дмитро Гурін, народний депутат України.

 

Також до події долучилися представники Центру громадського здоров’я МОЗ України та поділилися ресурсами для бажаючих кинути курити. Сервіс stopsmoking.org.ua містить корисну інформацію для визначення причин залежності та успішної відмови від куріння.

 

Для контактної інформації: Ольга Масна, медіакоординаторка ГО «Життя»,      

073 089 65 70, olha.masna@center-life.org

Теги: заборона викладки, молодь, День відмови від куріння

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео