Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Літературознавець Віктор Дмитрук помер у віці 78 років

Літературознавець Віктор Дмитрук помер у віці 78 років
180744 ПЕРЕГЛЯДІВ

Український перекладач та вчений, кандидат філологічних наук Віктор Дмитрук пішов із життя у віці 78 років у суботу, 10 лютого.

Він відомий своїми перекладами творів з польської та англійської мов, зокрема, творів Ольги Токарчук, Адама Загаєвського, Джона Ерскіна та С’юзан Зонтаг.

Про це повідомила катедра слов’янської філології імені професора Іларіона Свєнціцького Львівського національного університету імені Івана Франка.

Дружина Дмитрука, відома славістка та літературознавиця Алла Татаренко, підтвердила його смерть у коментарі до одного з фейсбук-дописів.

«10.02.2024 на 78-му році життя відійшов у засвіти Віктор Дмитрук – український перекладач та літературознавець, доцент кафедри світової літератури ЛНУ ім. Івана Франка. Висловлюємо глибокі щирі співчуття рідним, дружині Аллі Татаренко, друзям і близьким. Дякуємо Вікторові Володимировичу за усі мандрівки у світ книги. Світла пам’ять», - йдеться у дописі катедри.

Перекладач та поет Остап Сливинський поділився спогадами про Віктора Дмитрука. Вони разом працювали над перекладами польських текстів нобелівської лауреатки Ольги Токарчук.

«Він для мене був перекладачем-титаном. Я не маю такої впертості, методичності, послідовності. Я не зміг би, наприклад, роками перекладати архискладний роман Потоцького "Рукопис, знайдений у Сараґосі" [...] просто через внутрішню потребу і усвідомлення своєї місії. Вже за один цей переклад варто перед ним зняти капелюха. А скільки ще було всього», – написав пан Сливинський.

За його словами, пан Дмитрук «був перекладачем тієї, старішої марки, які - ніби криголам - пливуть до якогось віддаленого горизонту».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео