Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

26 КВІТНЯ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 37 РОКІВ З ЧАСУ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС, ЯКА СТАЛА НАЙБІЛЬШОЮ ТЕХНОГЕННОЮ КАТАСТРОФОЮ ХХ СТОЛІТТЯ.

26 КВІТНЯ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 37 РОКІВ З ЧАСУ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС, ЯКА СТАЛА НАЙБІЛЬШОЮ ТЕХНОГЕННОЮ КАТАСТРОФОЮ ХХ СТОЛІТТЯ.
324597 ПЕРЕГЛЯДІВ
Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.
Радянська влада робила все, щоб приховати від світу наслідки катастрофи. Два дні світ нічого не знав про вибух. 27 квітня різке зростання радіаційного фону зафіксували в Данії та Швеції, після чого шведська влада звернулася до Москви із вимогою надати пояснення. Натомість у радіоактивному Києві, щоб показати світові, що, мовляв, нічого не сталося, 1 травня на святкову демонстрацію вивели тисячі людей, в тому числі і дітей.
Чорнобильська катастрофа стала одним із каталізаторів розпаду СРСР. Спроби Москви приховати правду про її наслідки, недостатні заходи безпеки і допомоги потерпілим похитнули віру в «гуманність» комуністичної ідеї навіть у найлояльніших прихильників.
Нова загроза на Чорнобильській АЕС виникла з першого дня повномасштабного вторгнення рф.
Увечері 24 лютого 2022 стало відомо про захоплення станції російськими військами, які зайшли в Україну з території Білорусі. Вони використовували ЧАЕС як власну базу, розміщували там техніку. Працівники АЕС та військові Нацгвардії опинилися в заручниках у окупантів.
Через обстріл 9 березня станцію було повністю знеструмлено. Електроживлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива, подавалося через дизель-генератори.
"Укренерго" відновило зовнішнє енергопостачання, але згодом обстріл повторювався ще кілька разів. 11 березня з'явилася інформація щодо підготовки росіянами теракту на станції.
Через три тижні окупації персонал АЕС вдалося частково евакуювати. Натомість для підтримки роботи станції прибуло 46 добровольців із числа співробітників.
31 березня російські окупанти залишили Чорнобиль під тиском ЗСУ. 2 квітня 2022 року над ЧАЕС знову було піднято український прапор. Нацгвардія взяла станцію під охорону.
У зоні ЧАЕС вже встановлено засоби відеоспостереження, які дозволяють цілодобово спостерігати за будь-якими пересуваннями на значній дистанції. Також використовуються спеціальні звукові датчики та камери, здатні виявляти об'єкти на кшталт безпілотників чи ракет та сповіщати про них сили ППО.
 
 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео