Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На кордоні «стінка», а в держбюджеті - дірка

На кордоні «стінка», а в держбюджеті - дірка
225165 ПЕРЕГЛЯДІВ

Масштабний проект для захисту своїх кордонів проти ворога, який став лише поживою для українських корупціонерів та крихкою «стіною» в реальності, «обікрав» держбюджет України. На словах ми уявляли це як щось надпотужне, те, що дозволить показати нашу міць, те, що зараз стоїть на кордоні не вимагає слів, як то кажуть «краще раз побачити». Уявлення про міцну стіну виявилися різні як в українців, так і в забудовників. А в результаті в державному бюджеті з’явилась невелика прогалина, як в прикордонній «Стіні», тільки розміром вона – 16,6 млн грн. Ці кошти були виділені на інженерно-технічне облаштування російсько-українського кордону. В чиї руки потрапили ці кошти почала розбиратись Спеціальна антикорупційна прокуратура.

Те, що «Стіна» не бетонна – це одразу видно, а те, що вона ще й неоднакова у різних місцях – потрібно придивитись. Перший варіант оборонного паркану на розгляд подав ще у 2014-му році Ігор Коломойський, з терміном будування 5-6 місяців. Правда його варіант суттєво відрізнявся від пропозиції Яценюка, не тільки за сумою, яка менша майже в 5 разів, ніж  запропонована колишнім прем’єр-міністром, а й строком будівництва. Нині проект обіцяють закінчити вже до 2021 року. Нагадаємо, що офіційною датою початку будування на кордоні став 2015-й рік, проте гроші, які виділялися в 2014 році не врахували. А прикордонники й досі нарікають на щорічне недофінансування проекту. Гроші продовжують виділяти, проте кардинальні зміни не відбуваються.

Ще на початку будівництва фронтмен проекту Арсеній Яценюк заявляв, що це питання не просто кордону, це питання національної безпеки держави і нашої гідності – то ось яка вона, на думку колишнього прем’єр-міністра, наша гідність. Більше того, за його словами, без цієї «Стіни» нам ну ніяк не отримати безвіз з ЄС та членство в НАТО. Тому, хто б що не казав, ми отримали довгоочікуваний безвіз лише через «Стіну Яценюка».

Наразі справу подано до суду. Обвинувальний акт розкрадання державних коштів буде розглядати Дарницький райсуд Києва за статтею 191 п.5 Кримінального кодексу України (привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах). Обвинувачення вже пред’явили вісьмом особам – трьом посадовцям Державної прикордонної служби, двом посередникам та трьом директорам фірм підрядників.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео