Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У столиці зростає популярність офіційного шлюбу

У столиці зростає популярність офіційного шлюбу
225461 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Києві за 6 місяців 2019 року одружилось 10 154 пари молодят. За допомогою проекту Мін’юсту «Шлюб за добу» уклали шлюб 2144 пари наречених. Загалом за весь минулий рік було укладено 26 401 шлюб.

Популярність офіційних шлюбів набирає обертів. Тільки за червень 2019 року побралось майже 3200 пар молодят, а послугою «Шлюб за добу» скористались близько 500 пар.

«Згідно зі статтею 51 Конституції України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї. Відповідно до статті 21 розділу ІІ глави ІІІ Сімейного кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану», – зауважив очільник столичної юстиції Станіслав Куценко.

Відповідно до положень Кодексу умовами вступу в шлюб є взаємна вільна згода жінки та чоловіка на укладення шлюбу, тобто шлюб має бути добровільним.

Станіслав Куценко розповів процедуру реєстрації шлюбу: «Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором. Наречені зобов'язані повідомити один одного про стан свого здоров'я».

Щодо реєстрації шлюбу з іноземцями чи з особами без громадянства

Відповідно до вимог статті 26 Конституції України іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює перевірку законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України шляхом направлення в день подання заяви про державну реєстрацію шлюбу запиту до територіального органу Державної міграційної служби України у разі:

- відсутності у іноземця чи особи без громадянства посвідки на постійне чи тимчасове проживання;

- відсутності на останній вільній сторінці паспортного документа іноземця документа, що посвідчує особу без громадянства, або у вкладному талоні відмітки про отримання посвідки, скріпленої печаткою;

- якщо посвідка на постійне або тимчасове проживання іноземця чи особи без громадянства видана територіальними органами чи підрозділами Державної міграційної служби України в Автономній Республіці Крим із 20 лютого 2014 року або на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей з 01 березня 2014 року.

Якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, то до них обов'язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

Кохайтеся, а про документи подбає Мін’юст!

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео