Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Справу про збагачення Кулика не закрили і суд продовжив розгляд

Справу про збагачення Кулика не закрили і суд продовжив розгляд
113386 ПЕРЕГЛЯДІВ

Голосіївський суд Києва продовжив додавати і досліджувати докази у справі колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика. Нагадаємо, що його звинуватили у незаконному збагаченні.

Прокурор Андрій Касьян запропонував суду додати документи про придбання матір’ю дітей Кулика Іриною Німець майна у 2014-2015 роках. Це квартира за 2,7 млн грн і два автомобілі вартістю 1,2 млн грн і 459 тис. грн.

Долучалися документи щодо страхування. Ірина Німець вказувала, що одружена. Та офіційно вони ніколи не перебували в шлюбі. Пані Німець вказувала на те, що мешкає в квартирі по вулиці Жилянській, де проживав пан Кулик. Останній з цього приводу сказав, що насправді в той час він жив у Краматорську, за місцем служби у військовій прокуратурі сил АТО.

Зі слів прокурора, йому залишилось долучити 4-5 томів документів.

Адвокати Кулика заявили про неналежність доказів.Зокрема тому, що там йшлося про придбання тих об’єктів, про які не йдеться в обвинувальному акті. Захист вважає, що докази могли б розглянути за скороченому порядку, тому що справа не має перспективи. Йдеться про те, що в лютому 2019 Конституційний суд визнав статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення неконституційною. Після цього справи про незаконне збагачення почали закривати.

У попередніх засіданнях суд двічі відхиляв клопотання прокурора про закриття справи Кулика. Як вважає суд, прокурор звертався із підстав, з яких справу можна закрити тільки у підготовчому засіданні. Прокурор звертався на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК – набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння. Але суд виносить рішення, що КПК не дає йому повноважень закривати справу на підставі цього пункту на стадії судового розгляду, а тільки на стадії підготовчого засідання. Судді говорили про колізію в законодавстві і радили прокурору змінити позицію. КПК дозволяє суду закрити справу під час судового розгляду, якщо прокурор відмовиться від обвинувачення. Але в Антикорупційній прокуратурі на таке не згодні. Після такої невдачі прокурор також просив суд повернутися до стадії підготовчого засідання, оскільки в грудні 2018 року у колегії була заміна одного з суддів, однак суд вирішив, що це неможливо.

Справа Кулика має бути передана до Вищого антикорупційного суду, який має почати роботу у вересні цього року. Тоді справа буде знову слухатися спочатку і, ймовірно, прокурори будуть звертатися про закриття її в підготовчому засіданні.

Після надходження справи проти Кулика до суду, у квітні 2017, генпрокурор Юрій Луценко перевів його на посаду заступника начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ. 28 червня 2017 до Дня Конституції Кулик отримав від президента Петра Порошенка орден «За заслуги» третього ступеню за «значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм». У прокуратурі пояснили, що нагородили Кулика за його роль в конфіскації 1,5 млрд доларів злочинної організації Януковича.

19 липня 2019 Кулика призначили начальником четвертого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео