Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На Сумщині обговорювали проект закону «Про фахову передвищу освіту»

На Сумщині обговорювали проект закону «Про фахову передвищу освіту»
57286 ПЕРЕГЛЯДІВ

Головною темою регіональної наради-семінару керівників закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації, а також ректорів університетів, до структури яких входять ці заклади, стала подальша доля коледжів і технікумів. Участь у нараді взяла Міністр освіти і науки України Лілія ГРИНЕВИЧ

«Фахова передвища освіта − була «каменем спотикання» для нас на момент впровадження закону «Про вищу освіту», який було ухвалено у 2014 році. І зараз ми маємо подати закон «Про фахову передвищу освіту» і визначити місце наших коледжів у системі закладів освіти», − зазначила Лілія Гриневич.

Генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег ШАРОВ повідомив, що з 2014 року коледжі знаходяться в перехідному періоді і стоять перед вибором − бути їм у структурі вищої школи чи окремою ланкою в системі освіти.

«Пріоритетами законопроекту є академічна і кадрова автономія коледжів. Поступово вони мають також перейти, хоча б частково, на фінансову автономію. Ключовим моментом закону є збереження усіх умов для інтеграції програм коледжів із вищою освітою та взаємодія між закладами вищої і передвищої освіти», − розповів Олег Шаров.

Голова облдержадміністрації Микола КЛОЧКО подякував представникам МОНу за вже зроблену роботу.

«Я сподіваюся, що темп, який ви взяли, буде лише прискорюватись. На Сумщині вища освіта представлена потужними вишами. У нашій області функціонують 27 закладів вищої освіти, зокрема, потужні 4 університети, а також 15 коледжів, 2 технікуми, 6 училищ. В області навчається більше 36 тисяч студентів. Підготовка фахівців здійснюється за 82 напрямами та 32 галузями знань. Спостерігається стійка тенденція до збільшення контингенту іноземних студентів із 62 країн світу, які здобувають освіту в закладах вищої освіти Сумської області. І закон «Про фахову передвищу освіту» сьогодні потрібен Сумщині».

Голова ради ректорів ректор Сумського державного університету Анатолій ВАСИЛЬЄВ та ректор Сумського національного аграрного університету Володимир ЛАДИКА зазначили, що «Закон про передвищу освіту» сьогодні на часі і його чекають не лише коледжі, а й виші.

«Я впевнений, що новації, які ви впроваджуєте, зможуть забезпечити європейський рівень освіти студентів коледжів і їх підготовку до навчання у вишах»,− говорив Володимир ЛАДИКА.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео