Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Детективи БЕБ з СБУ викрили Михайла Кіпермана у привласненні майже 600 млн грн ПАТ «Укртатнафта»

Детективи БЕБ з СБУ викрили Михайла Кіпермана у привласненні майже 600 млн грн ПАТ «Укртатнафта»
305941 ПЕРЕГЛЯДІВ

Детективи Бюро економічної безпеки України спільно із співробітниками Служби безпеки України викрили ще одну масштабну схему привласнення грошей ПАТ «Укртатнафта». Колишній член наглядової ради та бізнес-партнер Ігоря Коломойського підозрюється у незаконному виведені з рахунків «Укртатнафти» майже 600 млн гривень.

Слідством встановлено, що у перший день війни - 24 лютого 2022 року топменеджмент ПАТ «Укртатнафта» перерахував на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн грн, які передбачалися іншій компанії за вже сплачену 84 тис тонни сирої нафти. На момент реалізації схеми нафта перебувала в Одеському порту та мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцькому НПЗ. Підставою виведення коштів за кордон став фіктивний договір, аналогічний тому який був підписаний із справжнім постачальником, із зміненими реквізитами отримувача платежу.

Таким чином кошти були виведені на підконтрольну європейську компанію, замість того, щоб розрахуватись з реальним постачальником нафти.

На підставі зібраних доказів складено підозру колишньому члену наглядової ради «Укртатнафти» та фактичному власнику компанії-нерезидента Михайлу Кіперману, на яку здійснено виведення майже 600 млн грн.

Підозра складена за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 200 КК України (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення).

За наявною у слідства інформацією Михайло Кіперман переховується від правосуддя за кордоном, тому вирішується питання щодо оголошення його у міжнародний розшук. Правоохоронці також встановлюють всі обставин злочину та повне коло осіб причетних до незаконної діяльності.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють детективи Бюро економічної безпеки за оперативної підтримки співробітників Служби безпеки України та процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Як повідомлялося раніше детективи Бюро економічної безпеки України спільно із співробітниками Служби безпеки України викрили масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишніми власниками і топменеджментом «Укрнафти» та «Укртатнафти». У межах кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності: виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробних заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

Станом на початок червня керівництво «Укртатнафта» перерахувала до бюджету понад 1,2 млрд грн податків, несплачених колишнім менеджментом компанії.

 

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки, економіка,безпека, бюджет, ухилення від сплати податків

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео