Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Пробація: рівень повторної злочинності серед неповнолітніх знижується

Пробація: рівень повторної злочинності серед неповнолітніх знижується
139519 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Загальний рівень повторної злочинності серед неповнолітніх під час перебування на обліку органів пробації знизився та нині складає трохи більше 1%. Загальна кількість підоблікових неповнолітніх також суттєво знизилась – на 23,3 %. " - стверджують у Центрі пробації.

На обліку органів пробації по всій території України перебуває близько тисячі підлітків, які вступили у конфлікт із законом. На обліку сектору ювенальної пробації м. Києва перебуває 23 особи. З них – 3 дівчинки. Неповнолітні перебувають на обліку у зв’язку з вчиненням ними майнових злочинів – 21 особа, двоє неповнолітніх засуджені за незаконне заволодіння транспортним засобом. Переважна більшість підоблікових з неповних сімей, виховуються матір’ю.

В рамках реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні створено окрему організаційну структуру щодо впровадження моделі ювенальної пробації (з 2016 року). Так, на сьогоднішній день в 13 містах України (Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Мелітополь, Маріуполь, Київ, Житомир, Львів, Рівне, Одеса, Миколаїв, Харків, Кропивницький) створено центри ювенальної пробації, діяльність яких забезпечує спеціально підготовлений персонал у складі керівника, інспектора, соціального працівника, психолога.

Перевагою пробації відносно неповнолітніх є те, що їх ресоціалізація проводиться в громаді, без ізоляції від суспільства, відриву від сім"ї, що дозволяє запобігти травматичного впливу умов позбавлення волі. Нині на обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває близько 1 тис. неповнолітніх.

Основними завданнями ювенальних центрів є надання послуг комплексної допомоги відповідно до криміногенних потреб неповнолітніх, які перебувають в конфлікті із законом. Тобто виявлення проблемних питань у всіх сферах життя (сім"я, освіта, дозвілля, стосунки з друзями, особисті якості, ставлення до вживання ПАР, готовність до змін у способі життя) та вжиття відповідних заходів у рамках індивідуальної соціально-виховної роботи.

В рамках вказаних заходів персонал пробації залучає неповнолітніх до корисного дозвілля, проводить роботу по налагодженню стосунків у сім"ї та школі, вивчає коло спілкування неповнолітніх та виявляє осіб, які можуть негативно впливати на їх поведінку, сприяє отриманню неповнолітніми освіти, надає психологічні консультації, проводить тренінгові заняття з отримання навичок управління гнівом, життєвих навичок та мотивації до змін.

У центрах ювенальної пробації неповнолітнім клієнтам пробації надано можливість безкоштовно вивчати англійську мову (реалізується проект - Вивчай англійську - відкривай нові можливості для себе).

Спеціально для роботи з неповнолітніми з урахуванням вікових особливостей розроблено спеціальні інструменти пробації: оцінку ризику вчинення повторного кримінального правопорушення, досудову доповідь, пробаційні програми.

"Основна мета роботи пробації - попередження вчинення повторних злочинів, а відтак, забезпечення безпеки суспільства." - наголошують у відомстві.

Прес-служба

ДУ "Центр пробації"

probation_media@kvs.gov.ua

(044) 481 05 88

(098) 088 36 22

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео