Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Під головуванням керівника Херсонської обласної прокуратури відбулася оперативна нарада з обговорення підсумків роботи органів прокуратури області за 2020 рік

Під головуванням керівника Херсонської обласної прокуратури відбулася оперативна нарада з обговорення підсумків роботи органів прокуратури області за 2020 рік
7196 ПЕРЕГЛЯДІВ

9 лютого 2021 року керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга провів оперативну нараду з обговорення підсумків роботи органів прокуратури області за 2020 рік.

У нараді взяли участь заступники керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури, а також керівники місцевих прокуратур та їх заступники.


Керівник обласної прокуратури зазначив, що завдяки вжитим спільним скоординованим з правоохоронними органами заходам вдалося дещо стабілізувати криміногенну ситуацію. Як наслідок, в області на 18,6 % зменшилась кількість усіх облікованих кримінальних правопорушень, на 15,5% - особливо тяжких злочинів, на 6,5% - тяжких, на 20,7 % - злочинів проти власності. Менше вчинено злочинів групою осіб, у стані алкогольного сп’яніння, рецидивних.

У минулому році посилено роботу правоохоронних органів у протидії корупційним правопорушенням, у бюджетній, земельній сфері, сфері незаконного обігу підакцизних товарів, протидії організованій злочинності. Проте, як зазначив Володимир Калюга, отримані результати не відповідають стану законності та криміногенній ситуації в області.

Керівником констатовано незадовільний стан протидії злочинам у сфері оподаткування, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, протидії контрабанді, з припинення організованої діяльності «конвертаційних груп», з розповсюдження наркотичних засобів тощо.

Під час обговорення керівником відомства приділено увагу питанням дотримання конституційних прав усіх учасників процессу, необхідності забезпечення захисту дітей, які потерпають від насилля, додержання прав ув’язнених та засуджених.

На нараді відзначено позитивні результати представницької діяльності. Використовуючи конституційні повноваження, прокурори на захист інтересів держави пред’явилио позовів на суму 827 млн грн, що у 2,5 рази більше, ніж у 2019; на захист державної та комунальної власності, у сфері навколишнього природного середовища - на суму понад 38 млн грн, у бюджетній - на 5,1 млн грн.
Завдяки вжитим заходам стягнуто та добровільно відшкодовано кошти, повернуто державі майна на суму 150 млн грн, понад 1200 га землі, у тому числі на узбережжях Азовського та Чорного морів.

Окрім цього, обговорено проблемні питання та шляхи їх вирішення, спрямовані на забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, у тому числі пов’язаних із розкраданням бюджетних коштів, насамперед виділених на боротьбу з пандемією COVID-19, будівництво автодоріг та об’єктів «Великого будівництва».

Підсумовуючи, Володимир Калюга зазначив, що пріоритетним у роботі прокурорів залишаються питання відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, протидії організованій злочинності, злочинам проти основ національної безпеки, у бюджетній сфері, сфері адміністрування податків та пов’язаним із відмиванням майна, одержаного злочинним шляхом, у сфері земельних правовідносин, екології і незаконного використання природних ресурсів, кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством.

Окрім ключових напрямів, визначених Офісом Генерального прокурора, враховуючи особливості області, пріоритетом у роботі обласної прокуратури в поточному році будутьпитання захисту інтересів держави у сфері охорони узбережжя Азовського та Чорного морів, річки Дніпро.

Керівник відомства наголосив на необхідності вжиття додаткових заходів до активізації діяльності, усунення порушень закону, реального захисту та поновлення порушених прав і свобод людини, інтересів держави та посилення координаційної ролі прокурорів на місцях.

Пресслужба Херсонської обласної прокуратури

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео