Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Володимир Зеленський зустрівся із Прем’єр-міністром Румунії. Обговорили пріоритети оборонної підтримки

Володимир Зеленський зустрівся із Прем’єр-міністром Румунії. Обговорили пріоритети оборонної підтримки
333563 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку, який перебуває з візитом у нашій країні.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

Володимир Зеленський подякував Румунії за вагому практичну допомогу Україні з перших днів повномасштабного російського вторгнення.

«Хочу подякувати вам особисто й людям Румунії за підтримку України, українського народу, а також за ті пакети військової допомоги, які посилили нас на полі бою», — сказав Глава держави.

Також президент України високо оцінив результати свого нещодавнього візиту до Румунії, а також перше в історії українсько-румунських відносин спільне засідання урядів двох країн, яке відбулося в Києві.

«Це велике досягнення після наших домовленостей на рівні президентів щодо розбудови стратегічного партнерства між країнами. Сьогодні ми бачимо розвиток цих домовленостей», — сказав Володимир Зеленський.

Він висловив переконання щодо майбутнього поглиблення українсько-румунських відносин. Цьому сприятиме також розв’язання актуальних питань двостороннього порядку денного.

«Сьогодні ухвалено стратегічне рішення, про яке ми говорили, щодо румунської мови. Я думаю, що це відповідь на те, яким чином ми будемо й хочемо працювати разом», — розповів Глава Держави.

Президент України чітко окреслив пріоритети щодо подальшої оборонної підтримки України з боку Румунії, зокрема з урахуванням необхідності забезпечення захисту південного регіону нашої країни та портової інфраструктури Дунаю від російських повітряних атак.

Окрім цього під час зустрічі обговорювалось питання взаємодії двох держав у контексті забезпечення продовольчої безпеки, зокрема акцентовано на важливості розбудови нових логістичних шляхів транзиту української агропродукції територією Румунії. А також йшлось про прогрес України на шляху до ЄС, зокрема у виконанні рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Володимир Зеленський окремо відзначив сприяння румунської сторони в евакуації громадян України з Ізраїлю до Румунії.

Нагадаємо, що раніше у Брюсселі Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Бельгія Александром Де Кроо. Під час зустрічі йшлося про роботу щодо замороження російських активів та можливість їх використання вже зараз для компенсації шкоди, завданої Україні агресією.

«Важливо, що Бельгія стала першою країною, яка започаткувала таку практику використання заморожених російських активів на підтримку захисту від російського терору. Кошти будуть спрямовані на безпекову допомогу нашій державі, на проєкти швидкої відбудови. Ми дуже хотіли б, щоб саме зараз ми могли використовувати кошти. І перші 1,7 мільярда євро будуть використовуватися вже наступного року», — сказав Глава держави.

Він також подякував бельгійцям, уряду країни та особисто Александру Де Кроо за безпекову, політичну, гуманітарну та економічну допомогу, надану нашій державі для захисту від російського терору. Разом з Прем’єр-міністром вони обговорювали політичну, економічну співпрацю та оборонну взаємодію.

«Дякую Бельгії за приєднання до коаліції винищувачів та залучення бельгійських фахівців до підготовки українських пілотів, технічного персоналу. І дуже важливо, що сьогодні маємо рішення Бельгії про готовність надати Україні винищувачі F-16. У 25-му році будуть поставлені літаки саме від Бельгії», — сказав Президент України під час спільної з Александром Де Кроо зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів у Брюсселі.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео