Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Санкції проти народного депутата Тараса Козака та його телеканалів

Санкції проти народного депутата Тараса Козака та його телеканалів
19716 ПЕРЕГЛЯДІВ

На початку лютого президент України Володимир Зеленський заявив про підозру у фінансуванні тероризму зі сторони народного депутата Тараса Козака та телеканалів Віктора Медведчука " 112 Україна", " Zik", "News One". Проти депутата та телеканалів були введені санкції на п'ять років.
Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що на черговому засіданні 17 з 19 членів Ради національної безпеки й оборони проголосували за рішення введення санкцій щодо осіб, які пов'язані з Російською Федерацією та перебувають в Україні.
Олексій Данілов зазначає, що запровадження обмежень щодо депутата від " Опозиційної платформи за життя " Тараса Козака та телеканалів, які входять до сфери впливу пропагандистської діяльності Віктора Медведчука, готувалися ще з літа минулого року. Рада Національної безпеки України кожного дня відстежувала роботу телеканалів в інформаційному просторі та спостерігала за антиукраїнською риторикою ЗМІ. Данілов додав, що це були елементи гібридної та інформаційної війни проти нашої держави, яку здійснювала Росія, використовуючи своїх однодумців. Протягом 8 місяців РНБО зібрала всі матеріали щодо діяльності осіб, які безпосередньо пов'язані з РФ. Для України ця ситуації могла стати небезпечною та перейти всі межі.
Тарас Козак — власник каналів, на які були введені санкції. Наразі народний депутат тимчасово не може користуватися майном, яке йому належить; обмежено транзит ресурсів, польотів чи перевезень Україною; заборонено виведення капіталів за межі території України; припинено дозвіл на ввезення з іноземної країни чи вивезення з України валютних цінностей; заборонено право на об'єкти інтелектуальної власності, заморожено активи депутата.
До того ж головною забороною передбаченою щодо телеканалів є припинення трансляції; надання телекомунікаційних послуг та розповсюдження телепрограм.
Додамо, що українські урядовці вважають, що введення в дію санкцій проти Тараса Козака та його телеканалів не є порушенням свободи слова.
Голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас під час форуму " Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді" заявив, що вражений тим, хто володіє українськими ЗМІ. Він роздумує над роллю багатих власників телеканалів, які маніпулюють суспільством. Матті Маасікас вважає, що повинна здійснюватися підтримка Європейського Союзу українським медіа та вибудувана структурована допомога з дезінформацією. Головне завдання — отримання об'єктивної інформації громадянами України.
Водночас заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко на Всеукраїнському форумі зазначив, що боротьба з фейками з огляду на агресію РФ є важливим та ключовим питанням. МКІП працює над розбудовою Центру протидії дезінформації. Наразі ця ідея фіналізується. Заступник міністра повідомляє, що виявлення дезінформації та фейків є одним із топових питань. Центр протидії дезінформації повинен стати майданчиком для співпраці між усіма інформаційними суб'єктами.
Крім того, у Міністерстві культури та інформаційної політики у липні 2020 року розпочали створювати проєкт медіаграмотності. Завдання — навчити людей розпізнавати фейки, які пропагує Росія, та здійснювати перевірку інформації з різних джерел. Проєкт пропонують усім верствам населення. Програму медіаграмотності планують внести до гуманітарної бази.
Нагадаємо, 16-17 лютого Міністерство культури та інформаційної політики разом із Радою Європи проведе дискусію на тему дезінформації.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео