Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Понад 10 тисяч українців вимагають від Зеленського розпустити забруднений корупцією суд Києва

Понад 10 тисяч українців вимагають від Зеленського розпустити забруднений корупцією суд Києва
25013 ПЕРЕГЛЯДІВ

Петиція, в якій закликається президента Володимира Зеленського допомогти розпустити горезвісний окружний адміністративний суд у Києві (OACK), вже набрала більше 10 тисяч підписів, кількість яких останніми днями стрімко зростає. Президент - єдина людина, яка змогла внести законопроект про розпуск суду, який втратив довіру через скандали з судовою корупцією та нескінченний потік дуже сумнівних рішень.

Петиція була ініційована журналістом Данилом Мокриком 30 липня цього року після публікації Національним антикорупційним бюро [НАБУ] ще більш компрометуючих бесід, проведених в кабінеті голови суду Павла Вовка. Підписанти просять Президента подати проект законопроекту про розпуск суду "з огляду на повну втрату повноважень Окружним адміністративним судом м. Києва, частково в результаті публікації НАБУ в липні 2019 року та липні 2020 року розмов у рамках стосовно суду, які вказують на глибоко вкорінену корупцію та винесення неправомірних рішень "

Запрошуючи людей підписати петицію, Мокрик написав, що кожен день, коли OACK продовжує своє існування, - це ще один день, коли знущаються над системою правосуддя в Україні. Петиція повинна змусити Президента остаточно зайняти позицію, яку він повинен був зайняти, коли перші стрічки були оприлюднені в липні 2019 року. Хоча відповідно до закону ініціювати розпуск цього суду може лише Президент, Зеленський намагався дистанціюватися від скандалу та стверджувати, що він не впливає на ситуацію.

Слід зазначити, що перші записані на плівку розмови ще в липні 2019 року були вже достатньо шокуючими, щоб викликати швидку реакцію. Ще до розмови про подальші розмови громадські активісти вимагали від Зеленського рухатися до розпуску суду. Наприклад, 18 червня 2020 року активісти Центру протидії корупції (AntAC) та Автомайдану провели імітаційний «шкільний урок» біля Кабінету Президента, щоб пояснити, що не так з OACK. Постановка `` уроку '', звичайно, була чітким нагадуванням про ключовий фактор перемоги Президента Зеленського у 2019 році, а саме серіал 2015 року "Слуга народу", де Зеленський зіграв вчителя історії, який виграв президентські вибори після знята на відео тирада проти корупції уряду стала вірусною. Віталій Шабунін, керівник AntAC, припустив, що люди, які привели Зеленського до влади, починають шкодувати про свій вибір. За їх словами, Зеленський повинен розпустити суд, який через свою корупцію ефективно керує країною.

Це виявилося моторошно близьким до звинувачень, оголошених НАБУ 17 липня 2020 року. Павло Вовк, його заступник Євген Аблов; Ігоря Погрібниченка, Ігоря Качура, Богдана Саніна, Олексія Огурцова та Володимира Келеберду, а також Зеновія Холоднюка, голову Державної судової адміністрації, звинуватили у причетності до злочинної організації, спрямованої на захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищої ради правосуддя, а також шляхом створення штучних перешкод їх роботі. НАБУ стверджує, що вони виносили неправомірні судові рішення, щоб задовольнити власні інтереси або інтереси політиків чи бізнес-структур, і що вони використовували можливість таких рішень як засіб політичного тиску. Одним із вигідних методів було (і, на жаль, є) використання судових позовів від фіктивних заявників, щоб заблокувати або зупинити провадження у справі або події, які не відповідали їх інтересам.

Як і роком раніше, НАБУ оприлюднило такі записи, нібито розмов за участю підозрюваних. Розмови, переважно російською мовою, використовують вибрану мову та демонструють приголомшливий рівень цинізму. Наприклад, в один момент Вовк запитує, чи не сумнівався хтось у їхній "політичній проституції", а в інших місцях він фактично хвалиться, що їхній суд вижив незайманим усіма реформами.

НАБУ стверджує, що судді використовували різні незаконні засоби, щоб гарантувати, що жоден "незручний" член не повинен бути призначений до ВРЮ. Вони звинувачують Вовка у здійсненні впливу і на інші суди, причому одна із стрічок має особливе значення від 29 травня 2019 року. На ньому голос, який видається Вовком, може вислуховувати вихваляння, що "нам належать два суди - Конституційний суд та Окружний адміністративний суд". Той, хто здається Вовком, натякає, що його вплив стояв за сумно відомим рішенням Конституційного суду від 28 лютого 2019 року, яке визнало статтю Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення, неконституційною.

Приблизно через три тижні після цих шокуючих розкриттів Сергій Горбатюк, колишній начальник відділу спеціальних розслідувань, що розслідує злочини проти активістів Майдану, написав: «Ви думаєте, що реакція всіх відповідальних глав держави та державних органів буде одностайною, швидкою і тупий; своєчасне слідство та судова експертиза та реакція Вища рада юстиції негайна та ініціативна. І, як результат, винні будуть покарані, в тому числі як урок для інших.

Але не. Президент України мовчить, як і більшість народних депутатів. Органи судового самоврядування мовчать і, що найголовніше, мовчать ті органи, які зобов'язані реагувати - Вища рада юстиції та Генеральний прокурор ».

Поки Зеленський промовчав, Вища рада правосуддя насправді була досить ініціативною - двічі блокуючи відсторонення від виконання своїх обов’язків «Вовк і Ко.» Це на відміну від Вищого антикорупційного суду, який 1 жовтня 2020 р. , звільнив Холоднюка з посади голови Державної судової адміністрації, і незважаючи на те, що всім людям, хоча особливо Вовку, висунуто найсуворіші звинувачення.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео