Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»: підсумки першого року дії

Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»: підсумки першого року дії
404474 ПЕРЕГЛЯДІВ
Як приватизувати земельну ділянку? Які підстави для дострокового розірвання договору оренди? Як оформити спадщину на земельну ділянку? Що робити, якщо порушуються правила добросусідства? Із травня минулого року, коли почав діяти проєкт «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», до системи безоплатної правової допомоги надійшло понад 72 тис. звернень із земельних питань.
Правова допомога із земельних питань
«У зв’язку зі змінами законодавства, що регулює земельні відносини, значно зросла потреба людей у правовій інформації. Тому для системи БПД важливий напрям роботи – покращення правової обізнаності громадян, посилення захисту їхніх прав у сфері земельних відносин», – зазначає в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.
Система БПД долучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Торік система БПД реалізовувала проєкт у всіх регіонах, при цьому оцінювання результативних показників проводилося у 10 пілотних областях. Цього року територія оцінювання стану впровадження проєкту розширена до 20 областей.
За період реалізації проєкту місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги надано правову допомогу із земельних питань понад 63,5 тис. клієнтів. Від них зареєстровано понад 72 тис. звернень. З них 56 тис. – щодо надання консультацій та роз’яснень. Більшість консультацій – 45 тис. – надано письмово.
У 10 областях, у яких оцінювався проєкт у 2020 році, організовано роботу понад 2,7 тис. дистанційних та мобільних консультаційних пунктів доступу до БПД. Під час таких виїзних консультувань понад 8 тис. осіб отримали правові консультації та роз’яснення щодо земельних правовідносин. Окрім того, понад 700 осіб отримали БППД під час онлайн-консультувань через Skype, Zoom, телефоном тощо.
Найчастіше клієнти зверталися з питань приватизації земельних ділянок – понад 17,6 тис. звернень.
«На жаль, українці не дуже обізнані щодо земельних питань. Наприклад, наразі актуальним є питання щодо приватизації земельних ділянок, особливо серед учасників АТО. Однак громадяни елементарно не знають, з чого потрібно починати, до якого органу звертатись», – розповідає директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко.
Надходить багато запитань щодо укладання, розірвання або зміни умов договору оренди, стягнення орендної плати, а також оформлення документів на землю. Також часто звертаються з питаннями встановлення меж земельної ділянки, питаннями добросусідства, присвоєння кадастрового номера земельній ділянці тощо.
«Досить актуальними є питання, пов’язані з орендою земельних ділянок. Наприклад, якщо в селі був орендар, потім з’явився інший, який пропонує більшу орендну плату, то звісно люди хочуть перейти на вигідніші умови. Однак не розуміють, що для дострокового розірвання договору оренди необхідні встановлені законодавством підстави, а не просто їхнє бажання», – говорить Володимир Бобруйко.
За рік дії проєкту «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» до системи БПД надійшло понад 1,6 тис. звернень за безоплатною вторинною правовою допомогою із земельних питань. Серед правових проблем, вирішення яких потребувало представництва інтересів у суді або складання процесуальних документів, – користування земельною ділянкою, оформлення документів, приватизація, встановлення меж земельної ділянки.
Правопросвітництво: запитання та відповіді
«Тривалий мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, безліч різних «схем» відчуження прав на землю, безконтрольне користування земельними ділянками за мізерну, часто натуральну плату, корупційні прояви в земельній сфері призвели до того, що значна частина власників землі не мають належних правових знань у земельній сфері, не вміють захищати свої права і законні інтереси», – говорить директор Житомирського місцевого центру з надання БВПД Олександр Коваль.
Фахівці системи БПД за період реалізації проєкту провели 5580 правопросвітницьких заходів, які охопили понад 177,2 тис. осіб. Основні теми: земельна реформа, безоплатне отримання земельної ділянки, приватизація ділянки під своїм будинком, укладання та розірвання договору оренди, оформлення спадщини чи договору відчуження ділянки, порядок підтвердження прав у разі втрати чи помилок у правовстановлюючих документах.
«Завдяки масштабній інформаційно-правопросвітницькій кампанії збільшилася кількість людей, які звертаються зі своїми правовими проблемами, що пов’язані з землею. Так, якщо у травні минулого року до системи БПД надійшло 1,8 тис. звернень по консультації, то у грудні їхня кількість збільшилася більш ніж учетверо – до 8,1 тис.», – зазначає Олександр Баранов.
У 2020 році розроблена методологія проведення загальнонаціонального дослідження правових потреб та проблем громадян у питанні земельних правовідносин. Цього року планується провести перше загальнонаціональне дослідження щодо виявлення правових проблем. Це дасть змогу визначити найбільш актуальні для українців теми правопросвітницьких заходів.
Для проведення інформаційно-просвітницьких кампаній на всій території України фахівці системи БПД розробляють інформаційні матеріали на актуальні «земельні» теми. Так, вже надруковано шість видів буклетів, інформаційні листівки та плакати про надання БПД у сфері земельних відносин загальним накладом понад 3 млн екземплярів.
З початку реалізації проєкту на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid розміщено 93 нові правові консультації із земельних питань. Усього на сьогодні на ній розміщено понад 200 консультацій у сфері земельних правовідносин.
Навчання фахівців у сфері земельних відносин
«Одним із наших завдань є навчання працівників системи БПД і фахівців, які здійснюють свою діяльність у сфері земельних відносин. Кожне звернення, що надходить до системи БПД, потребує навичок юриста ідентифікувати проблему клієнта, надати правову консультацію простою мовою та за необхідності надати допомогу в доступі до вторинної правової допомоги», – говорить Олександр Баранов.
У 2020 році підготовлено план тренінгу, визначено питання, що потребують навчання, сформовано вимоги до навчальних матеріалів, розпочато підбір та узагальнення навчальних матеріалів і запис навчальних відео базового (першого) рівня підготовки. Проведено один тренінг для тренерів із правових питань у сфері земельних відносин, у якому взяли участь 25 фахівців з-поміж внутрішніх експертів.
Перші результати спільної роботи працівників системи БПД можна побачити у курсі «Основні питання у сфері земельних правовідносин» на платформі дистанційного навчання системи надання БПД за посиланням http://bit.ly/zemlya2021. Курс безоплатний та орієнтований на представників правових спільнот, юристів як державного, так і приватного сектору.
«Земельне законодавство постійно змінюється. Однак в системі БПД постійно триває навчання: проводяться вебінари, дистанційні навчальні курси тощо. Тобто працівники системи мають можливість вдосконалювати свої знання задля якісного надання правової інформації, консультацій та роз’яснень із земельних питань, а також представництва інтересів громадян у судах», – говорить директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД.
У квітні цього року розпочалися перші онлайн-навчання для юристів системи БПД із земельного права. Розроблені експертами навчальні програми містять 24 теми, що дозволяють краще розібратись у тонкощах земельного законодавства та отримати практичний досвід.
Окрім цього, в червні 2021 року відбудеться тренінг для тренерів, учасниками якого стануть експерти центрів з надання БВПД з питань земельних правовідносин. Під час навчання учасники зможуть розвинути свої навички викладання тем земельного права в очному та дистанційному форматі.
«У зв’язку зі змінами законодавства про землю, а також враховуючи відкриття ринку землі можна спрогнозувати збільшення кількості звернень громадян до системи безоплатної правової допомоги щодо консультацій та роз’яснень з правових питань, у тому числі – земельних правовідносин. Система БПД готова надати якісну правову допомогу з усіх питань», – зазначає Олександр Баранов.
Як отримати БПД з питань земельних правовідносин
Якщо вам потрібна правова консультація з будь-яких питань, у тому числі щодо земельних правовідносин, ви можете:
• зателефонувати за безкоштовним номером системи надання БПД – 0 800 213 103;
• звернутися до місцевих центрів та бюро правової допомоги (контакти: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/);
• відвідати дистанційні або мобільні пункти доступу до БПД, графік роботи яких можна дізнатися в найближчому місцевому центрі/бюро правової допомоги;
• поставити запитання у месенджер Facebook-сторінки системи надання БПД: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid;
• переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/;
• скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога». Завантажуйте з Google Play чи App Store: https://bit.ly/3hwwgqR.
Довідково.
Україна розпочала реалізацію проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій в сільське господарство», у межах якої у 2019 році було укладено угоду з Міжнародним банком реконструкції та розвитку про позику. Після здійснення Україною внутрішньодержавних процедур угода про позику у травні 2020 року набрала чинності.
Реалізація проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України» дасть змогу Україні пом’якшити окремі обмеження на шляху до зростання участі приватного сектору, зокрема малих і середніх підприємств, у сільськогосподарському ринку факторів виробництва та ринку товарів України.
Завданнями системи БПД для виконання цієї Програми є:
• посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;
• посилення правової спроможності громадян та громад у сфері земельних відносин шляхом покращення правової обізнаності у результаті проведення правопросвітницьких заходів.
Теги: земельна реформа,підсумки,Правова допомога,правова консультація,правопросвітництво

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео