Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

“Шпаргалка” для оренди землі

“Шпаргалка” для оренди землі
395068 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нарешті громадянин отримав у власність земельну ділянку і тепер постало питання, яким чином розпорядитися своєю землею. Земля є основним національним багатством, який перебуває під охороною держави і потребує належного догляду та утримання. Логічним рішенням для людини, яка не має можливості самостійно обробляти землю – здавання земельного паю в оренду. У зв’язку із цим виникає багато правових питань, що потребують розв’язання. Аби розібратись у всіх юридичних нюансах оренди земельного паю, необхідно здійснити наступні дії.

Перш за все для того, щоб передати землю в оренду, потрібно мати документ, який підтверджує, що Ви дійсно є власником цієї земельної ділянки. Існує дві групи цих документів.

Документи, які були видані до 1 січня 2013р.:

  • державний акт на право власності на землю чи державний акт на право власності на земельну ділянку;свідоцтво про право на спадщину;
  • державний акт на право приватної власності на землю;
  • договори купівлі-продажу, дарування, міни, довічного утримання тощо.

Документи, які видавалися після 1 січня 2013.:
– свідоцтво про право власності на нерухоме майно чи витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Важливо знати!

Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.
Право власності на земельну ділянку при зміні власника без зміни її меж та цільового призначення також посвідчується свідоцтвом про право на спадщину або договором купівлі-продажу.
Звертаємо увагу, що потрібно бути дуже уважними при виборі орендаря, з яким Ви у майбутньому підпишете договір оренди.

Відповідно до чинного законодавства (ЗУ «Про оренду землі», Земельний кодекс України) орендарями земельних ділянок можуть бути:

державні адміністрації всіх рівнів, Кабінет Міністрів України та уряд АР Крим в межах повноважень, визначених законом;
сільські, селищні, міські, районні та обласні ради, Верховна Рада АР Крим;
громадяни і юридичні особи України, іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи, міжнародні об’єднання та організації, а також іноземні держави.
Насамперед! Між власником та орендарем має бути укладений договір оренди землі, зареєстрований відповідно до діючих на момент укладання законів.

При укладанні договору Ви повинні знати:

Договір може бути посвідчений нотаріально та укладається у письмовій формі.

Він має містити інформацію про:

  • об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування, розмір земельної ділянки);
  • орендну плату (розмір, індексація, спосіб та умови розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальність за несплату).
    строк дії договору оренди;

  • Увага! Строк дії договору для ділянок сільськогосподарського призначення – від 7 до 50 років.

    Важливо! Розмір щорічної орендної плати встановлюється за згодою сторін, але не може бути меншим за 3% вартості земельної ділянки.

    За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися й інші умови.

    Якщо є проблема і не вказаний кадастровий номер, необхідно звернутися до спеціалізованого підприємства щодо виготовлення технічної документації із землеустрою за місцем знаходження земельної ділянки. Після цього треба пройти реєстрацію в регіональному підрозділі Держгеокадастру та зареєструвати право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Ви повинні знати, що маєте право змінити умови договору оренди землі за взаємною згодою сторін або у судовому порядку.

    Договір може бути розірваний за згодою сторін або ж на вимогу однієї із сторін за рішенням суду.

    Але, звертаємо Вашу увагу на те, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, окрім випадків, коли така можливість прописана у самому договорі.

    Також, Ви повинні знати, що підписання договору є необхідною, але не достатньою умовою для того, щоб повноцінно вступити в права користування орендованою ділянкою.

    Увага! Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації оренди земельної ділянки.

    Ви маєте знати, що здійснювати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки може будь-який суб’єкт держреєстрації:
  • виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;
  • нотаріуси;
  • центри надання адміністративних послуг;
  • інші акредитовані суб’єкти.

Держава чітко визначає вартість послуги з реєстрації договорів оренди в залежності від строку, за який буде реєстраторами проведено цю процедуру.

Вартість змінюється від 0,05 прожиткового мінімуму за реєстрацію протягом 5 робочих днів до 2,5 прожиткових мінімумів за термінову реєстрацію впродовж 2 годин.

Теги: землеустрій,земля,оренда,оренда земельної ділянки,Правова допомога,земельна реформа

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео