Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Верховна Рада України врегулювала діяльність колекторських компаній на законодавчому рівні

Верховна Рада України врегулювала діяльність колекторських компаній на законодавчому рівні
13245 ПЕРЕГЛЯДІВ

Депутати Верховної Ради України проголосували за прийняття законопроєкту No 4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості". Закон розпочне свою діяльність з дня його опублікування та буде введений в дію через три місяці. Відтоді колектори зобов'язані дотримуватися етичних норм згідно з законом.
До цього часу колекторська діяльність не була врегульована в державі на законодавчому рівні. Хоча часто колектори працювали поза законом та мали нести відповідну кримінальну відповідальність. Вони вдавалися до протиправних діянь, використовуючи при цьому різні методи психологічного тиску. Шантаж та погрози — ось їхня головна зброя проти боржників та їх родичів. Вони нехтували людською гідністю, дозволяли собі порушувати права та свободи людини згідно з Конституцією України, використовували приватну інформацію особи, яка мала прострочену заборгованість.
Так, у жовтні 2020 року законопроєкт винесли на обговорення в сесійній Раді. Тоді депутати заговорили про відповідні права та обов'язки колекторських фірм. Згідно з вимогами, колектори не мали права телефонувати до боржників вночі та проводити некоректні бесіди, а банки — повідомляти кредиторів про залучення колекторських компаній.
В другому читанні 19 березня прийняли відповідний законопроєкт. В Національному банку України повідомили, що ухвалення даного закону, вперше здійснить законодавче врегулювання роботи колекторів щодо заборгованості кредитора.
Згідно з законопроєктом регулятором дій колекторської фірми стане НБУ. Протягом трьох місяців всі учасники колекторської діяльності мають зареєструватися в Реєстрі колекторських компаній. Його створить Національний банк України й водночас надасть можливість працювати колекторам офіційно й публічно. Зареєстровані юридичні особи в Реєстрі матимуть статус колекторської компанії. Реєстр має працювати цілодобово та бути безкоштовний для всіх громадян України. До того ж банк не матиме права взаємодіяти з нелегальними, незареєстрованими колекторами.
НБУ проводитиме нагляд за дотриманням низки правил колекторами, розглядатиме скарги від українців у випадку порушення їхніх прав, створюватиме додаткові вимоги для колекторських компаній.
Як тільки закон увійде в дію, колектори зобов'язані дотримуватися етичних норм до боржників фінпослуг. Насамперед телефонувати, надсилати текстові, голосові повідомлення у відповідно відведений їм час. Та й частота таких дій буде обмежена.
З-за першого телефонного дзвінка колектор змушений повідомити ім'я, назву фірми, яку представляє, проінформувати боржника, на яких правових підставах він телефонує, суму простроченої заборгованості та контактні дані для взаємозв'язку.
До того ж колекторська фірма не має здійснювати дії, які суперечать неетичному діянню: дзвінки серед ночі, погрози, психологічний тиск, шантаж, введення в зобов'язання виплачувати кредит інших членів сім'ї.
Також закон забороняє обробляти приватну інформацію кредитора та його рідних, тобто дізнаватися місце роботи, відпочинку, шукати особисті фотографії чи інші дані.
Крім того, якщо колекторська фірма порушила закон, юридичні особи несуть відповідальність за скоєні дії: штраф, виключення з Реєстру. Банк та фінансові компанії теж регулюватимуть діяльність залучених колекторів. До того ж кредитодавець відразу повинен буде повідомити кредитору, що у випадку невиконання ним обов'язків згідно з договором, банк має право залучити колекторську компанію. Ця інформація буде прописана у договорі та паспорті про споживчий кредит. Також кредитодавець повинен інформувати про колекторську діяльність в місцях надання послуг.
Якщо ж колекторська компанія протягом року щонайменше двічі не дотрималася вимог та порушила закон України, фінансові компанії розривають з ними договір та повідомляють про це НБУ.
Водночас банки мають дотримуватися низки правил, які передбачені у випадку взаємодія з колекторами.
Та й здійснити такий продаж може тільки та фінансова установа, яка має ліцензію та дії, якої регулюються Національним банком України. Це забезпечить виконання обов'язків згідно з законом.
Також протягом 10 робочих днів кредитодавець зобов'язаний повідомити про продаж кредиту фінансовій установі.
Наразі НБУ пророблятиме протягом місяця нормативні й правові акти й створюватиме відповідний Реєстр.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео