Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Пенсійна реформа в Україні: коли чекати нововведень?

Пенсійна реформа в Україні: коли чекати нововведень?
188974 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перш ніж говорити про «пенсійні нововведення», котрі вплинуть на майже 418 000 українців, варто зазначити той сумний факт, що українські пенсіонери, котрі після виходу на заслужений відпочинок мають у якості щомісячної пенсії лише 63 американських долари, є найбіднішими у Європі. А прийняте Кабміном рішення про скорочення переліку професій зі шкідливими умовами праці навряд чи сприятиме покращенню життя на пенсії вищезазначеної категорії населення.

Відтепер з мільйона українців, які раніше мали право йти на пенсію, не досягнувши пенсійного віку через шкідливість умов праці, подібний «привілей» матимуть біля 600 000 українських працівників.

72 категорії зайнятих у шахтній справі робітників скоротили до тих двох категорій, які все ще можуть виходити на пенсію раніше за всіх. Схожа ситуація склалася і з персоналом метрополітену та працівниками будівельної галузі – згідно нових правил, вихід на пенсію раніше досягнення пенсійного віку можуть собі дозволити тільки ті робітники, котрі працюють під землею.

Цікаво, що прийняте Кабміном рішення про таке реформування не супроводжувалося необхідною у цьому випадку атестацією робочих місць, котра б засвідчила реальний рівень небезпеки чи шкідливості робочих умов для кожної з категорій працівників. Тому вже зараз представники українських профспілок говорять про звернення до Європейського суду з бажанням оскаржити подібні «нововведення».

Цікаво, що наразі загальна кількість пенсіонерів в Україні сягнула більше 12 мільйонів осіб. Якщо у 2021 році пенсійний вік для жінки збільшиться до 60 років, українки проводитимуть на пенсії лише 16 років. Чоловіки після завершення робочої діяльності живуть на пенсії ще менше – майже 5 років.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео