Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У ВР зробили крок до реформи суду

У ВР зробили крок до реформи суду
54377 ПЕРЕГЛЯДІВ

     У Верхній Раді України було прийнято основу проект закону про Вищу раду правосуддя.

     ВРУ було прийнято у першому ж читанні закон, запропонований Порошенком П.О., його номер – 5180. У ньому контролюється Вища рада правосуддя у рамках законодавчого забезпечення реформи судів.

     Підтримали цей законопроект 232 депутати, це сталося на пленарному засіданні 3 листопада.

     У законі передбачено статус, визначені повноваження Вищої ради правосуддя, базові засади її організації та порядок діяльності. Отож, цей орган визначено як конституційний незалежний орган самоврядування суддів. Він діє на постійних засадах з метою забезпечення незалежності судової гілки влади у нашій країні, її діяльність на базі відповідальності перед народом, створенні високопорядного та кваліфікованого суддівства.

     Також в умовах проекту вказано, що Вища рада правосуддя прийматиме рішення про звільнення з займаної посади певного судді чи його переміщення під арешт.

     Додамо, що зараз необхідно отримати дозвіл від Верховної Ради України на те, аби суддя був арештований чи затриманий.

     Також висунуто пропозицію про подання щодо призначення судді на посаду, утворення органів, які розглядатимуть справи щодо дисциплінарних порушень суддів, будуть приймати рішення щодо переведення представника суддівства в інший судовий заклад, будуть узгоджувати чисельність суддів. Також органи потрібні для контролю кадрового, матеріально-технічного чи грошового забезпечення судових установ.

     У складі Вищої ради будуть перебувати 21 особа. Майже половину (10) оберуть на суддівському з'їзді, По два кандидати обере президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів. Останніх двох призначать представники вищих юридичних вузів та наукових установ.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео