Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми маємо відновити фаховий інститут держслужбовців-євроатлантистів»

Іванна Климпуш-Цинцадзе:  «Ми маємо відновити фаховий інститут держслужбовців-євроатлантистів»
219881 ПЕРЕГЛЯДІВ

Депутати Верховної Ради пропонують посилити спроможність виконавчої влади щодо реалізації ефективної роботи з євроатлантичної інтеграції. Наразі у відомств, що опікуються цим питанням, недостатньо наявних людських ресурсів. Потрібно покращити їхнє кадрове забезпечення. Такі висновки було зроблено за результатами інформації, отриманої під час спільних комітетських слухань у Верховній Раді «Загальна оцінка стану співробітництва України з НАТО. Повноваження, завдання та ефективність роботи Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції».

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у своєму виступі зазначила, що оскільки Україна законодавчо визначила вступ до НАТО як один із ключових чинників своєї зовнішньої політики, а в суспільстві нарешті є консенсус щодо євроатлантичного вибору України, першочерговими завданнями є посилення обороноздатності держави, реформа сектору безпеки та оборони відповідно до рекомендацій Альянсу, переведення Збройних Сил на стандарти НАТО.

Ці задачі потребують фахового підходу та якісної координації. «На жаль, на шляху до НАТО ми свого часу втратили темп, загрузнувши у внутрішньополітичних дебатах щодо безпекового вибору країни. Нині питання в тому, як повернути втрачені позиції, як зробити, щоб наступні кроки були максимально ефективними. Можна багато говорити про прагнення України до приєднання до безпекової спільноти розвинутого світу, про членство в НАТО, про політичні діалоги Уряду та практичну взаємодію міністерств з Альянсом, але надзвичайно важливо враховувати той факт, що Україна отримала майже повністю знищений в період з 2009 по 2013 роки фаховий інститут державних службовців-євроатлантистів, зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Вона наголосила, що ще 10 років тому в міністерствах та відомствах на базі міжнародних підрозділів оборонно-безпекового блоку функціонували окремі відділи з питань співробітництва з НАТО, на базі Секретаріату Кабінету Міністрів було створене Координаційне бюро з європейської та євроатлантичної інтеграції, яке діяло з 2008 р. по 2010 р., у складі МЗС працював Департамент НАТО. А з 2010 року, коли у контексті взаємин з НАТО відбувалася зміна зовнішньополітичного вектору, а тодішня влада законодавчо закріпила відмову від набуття членства в Альянсі, на рівні державного менеджменту структурні підрозділи НАТО були ліквідовані або влиті в підрозділи з питань європейської інтеграції, більшість фахівців з питань НАТО підпали під скорочення. Робота по лінії НАТО була фактично заморожена.

Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що протягом останніх 1,5 року в Секретаріаті Кабінету Міністрів було утворено Управління НАТО як складова новоствореного Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Одним з шляхів вирішення проблем фахового дефіциту, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, стала Програма професійного розвитку Україна-НАТО. Важливу роль у координації міжвідомчих процесів співробітництва з НАТО відіграє створена у 2016 році Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції.

Для оперативного вирішення питань за рішенням Комісії створюються постійні або тимчасові робочі групи з представників відповідальних міністерств та відомств, які вирішують всі технічні, експертні та адміністративні питання без зайвого листування та бюрократії. Такі робочі групи створені, наприклад, для вирішення питань з підготовки проекту Річної національної програми Україна-НАТО; з реалізації заходів у рамках Трастових фондів НАТО, зокрема в рамках програми професійної перепідготовки, соціальної адаптації та психологічної реабілітації учасників АТО; у сфері реалізації політики гендерної рівності у оборонно-безпековому секторі; для підготовки до Ігор Нескорених та ін.

«У той же час існує фактор, який зовсім не сприяє ефективній міжвідомчій координації. Це, на жаль, зволікання міністерствами та відомствами з прийняттям рішень щодо розвитку кадрових спроможностей євроатлантичного напрямку. На жаль, питання НАТО все ще сприймаються додатковим «навантаженням». Для досягнення ефективної взаємодії з НАТО, досягнення стандартів НАТО, проведення реформ в оборонно-безпековій сфері, а також, беручи до уваги визначення мети набуття членства України в НАТО як національного пріоритету, кількість безпосередньо відповідальних за співпрацю з НАТО співробітників має бути збільшена у десятки разів», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона звернулась до народних депутатів з проханням використати можливість ухваленого політичного рішення та надати поштовху у питаннях створення системи інституціональних спроможностей держави у сфері євроатлантичної інтеграції з потужною кадровою базою.

Віце-прем’єр-міністр також подякувала комітетам Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та депутатам комітету з питань національної безпеки і оборони за організацію слухань та підкреслила їх важливість.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео