Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На території Сумської області цивільне населення продовжує страждати через обстріли ворожих снарядів та ракет, а також дії диверсантів

На території Сумської області цивільне населення продовжує страждати через обстріли ворожих снарядів та ракет, а також дії диверсантів
228093 ПЕРЕГЛЯДІВ

На території Сумської області цивільне населення продовжує страждати через обстріли ворожих снарядів та ракет, а також дії диверсантів, але принаймні нещодавно вибухи мін зупинилися. Чи означає це, що вже всі міни витягнуті з землі, або їх кількість значно зменшилася? Нажаль, ні те, ні інше: просто останні кілька місяців поля не оброблялись тракторами, тому пастки не спрацьовували. Про це повідомляє Голос України за інформацією agronews.ua.

Варто відзначити зусилля піротехніків ДСНС на Сумщині: незважаючи на багато інших справ, вони продовжують виконувати роботу з розмінування сільськогосподарських угідь. Протягом лише тижня вони нейтралізували двадцять вибухонебезпечних предметів на територіях Конотопського, Сумського, Охтирського і Шосткинського районів.

На даний момент сапери оглянули 1,3 мільйона гектарів території Сумщини, розмінували понад 3 тисячі гектарів, з яких майже 2,2 тисячі гектарів є сільгосппризначенням. Чи це багато чи мало — питання риторичне. У весняній порі минулого року через замінені мінами поля на Сумщині залишилися необробленими 54 тисячі гектарів.

Згідно з даними Управління агропромислового розвитку ОВА, ще 120 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення в області потребують перевірки на наявність вибухонебезпечних предметів.

Минулого року сільгоспвиробникам доводилося часто самотужки перевіряти поля, оскільки чекати на саперів не вистачало часу: втративши декілька днів, можна було прощатися з врожаєм. Саперів викликали лише тоді, коли помічали підозрілі предмети. У 2023 році на полях Сумщини вибухнуло 13 тракторів, останній раз це сталося 4 жовтня. Але незабаром настане новий аграрний сезон, і що нас чекає?

Від вибухів на полях страждають не лише механізатори та сільгоспприладдя. Сама земля також постраждає, оскільки кожна міна, що вибухнула порушує верхні шари ґрунту і знижує його родючість.

Проте для того, щоб природним шляхом утворився лише 1% гумусу в ґрунті, потрібно 300 років…

За даними управління Державної екологічної інспекції в області, окупанти вже завдали шкоди природі Сумщини на 700 мільйонів гривень, а ця цифра зростає щодня.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео