Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністр економіки: "Працюємо над тим, щоб більшість отримали роботу та відкрили бізнес"

Міністр економіки: "Працюємо над тим, щоб більшість отримали роботу та відкрили бізнес"
438079 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час наради під головуванням Першої Леді Олени Зеленської у Тернопільському Центрі зайнятості, Уряд працює над тим, щоб якомога більше українців змогли отримати роботу, розпочати власний бізнес або отримати новий фах.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Тернопільщина – один з яскравих прикладів безбар’єрності. Перший диктант єдності жестовою мовою, кол-центр жестовою мовою, інклюзивні вистави для діток і навіть перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб. Нині безбар’єрність – питання нашої соціальної відповідальності як суспільства. Скільки хлопців і дівчат повертаються із фронту із пораненнями та інвалідністю, скільки цивільних українців вчаться жити в нових реаліях. Маємо спільно будувати країну без бар’єрів, економіку без бар’єрів, аби після перемоги ми могли жити у новій країні – інклюзивній і відкритій», — сказала очільниця Мінекономіки.

Міністерство економіки впроваджує низку програм підтримки, щоб українське суспільство стало ще більш інклюзивним. Зокрема, йдеться про допомогу із працевлаштуванням, професійне навчання, ваучери, гранти та мікрогранти, програми компенсацій для роботодавців. Загальний бюджет всіх цих програм сприяння зайнятості на 2024 рік – 7 мільярдів гривень. 

«Торік Державна служба зайнятості активно долала один із найбільших викликів, який постав перед нами – структурне безробіття. За минулий рік фахівці ДСЗ надали послуги 665 тисячам українців. З них – 295 тисяч знайшли нову роботу. Торік ми змогли допомогти із роботою понад 59 тисячам внутрішньо переміщеним особам, 35 тисячам людей з інвалідністю та 6 тисячам учасникам бойових дій. Ще близько 33 тисяч людей змогли пройти професійне навчання та опанувати нову актуальну на ринку праці професію», — сказала Міністр економіки України.

У 2023 році українці також отримали 18 тисяч ваучерів на навчання. По суті, це 30 тисяч гривень, які можна використати на здобуття нової професії. Заклад і фах людина обирає самостійно зі 124 доступних спеціальностей. Ваучери доступні для внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, учасників бойових дій, людей старше 45 років, демобілізованих, людей, які пережили полон, поранених бійці та бійчинь. У цьому році ДСЗ планує видати 20 тисяч таких ваучерів.

Крім того, Уряд спонукає українців створювати нові робочі місця. В уряді працюють над тим, щоб роботодавці отримували допомогу від держави – мікрогранти на створення і розвиток свого бізнесу. Це можливість отримати до 250 тисяч гривень в рамках проєкту «Власна справа», або до 1 мільйона гривень в рамках грантів для ветеранів, ветеранок, їхніх дружин та чоловіків. 

«Торік у квітні ми додали цей ветеранський компонент, бо для нас було дуже важливо, аби нашим захисникам, захисницям та їхнім рідним інструмент, як втілити свої бізнес-бажання й реалізувати потенціал. Вони підтримали країну у найскладніший момент і тепер черга кожного із нас стати підтримкою для наших воїнів. За минулий рік ми видали 292 гранти для ветеранів і ветеранок й понад 14 тисяч грантів в рамках «Власної справи». Завдяки цьому вдалося створити понад 14 тисяч нових робочих місць», — сказала Юлія Свириденко.

За словами очільниці Мінекономіки, на 2024 рік заплановано видати 15 тисяч мікрогрантів і завдяки цьому створити 30 тисяч нових робочих місць. Ще понад 600 – завдяки ветеранському гранту. 

Вона додала, що зараз реалізується ще декілька програм підтримки підприємців, які  наймають на роботу людей з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб. Зокрема із серпня діє програма компенсації роботодавцям за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю. Менше ніж за пів року за нею було створено 102 робочі місця. В планах на 2024 рік облаштувати щонайменше ще 10 тисяч нових робочих місць для людей з інвалідністю.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео