Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Збитки держави від контрабанди цигарок щомісяця сягають понад 3 млрд грн

Збитки держави від контрабанди цигарок щомісяця сягають понад 3 млрд грн
202082 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нацполіція арештувала рахунки 52 підприємств на понад 1 млрд грн

Щомісяця збитки держави від контрабанди цигарок становлять понад 3 млрд грн. 

«На сьогодні існує дві проблеми: перша – це надходження контрабандним шляхом транзитних цигарок в Україну і переміщення їх в Європу, друга – існування «сірих» схем ухилення сплати податків», – заявив заступник голови Національної поліції, начальник департаменту захисту економіки Ігор Купранець.

 
 

За його словами, департаментом захисту економіки Нацполіції було викрито «сіру схему» ухилення від сплати 5% акцизного збору при реалізації тютюнових виробів. Підприємства, які здійснюють оптову торгівлю тютюновими виробами, не відображають у бухгалтерському обліку велику частину проданої за готівку продукції.

У своїх документах вони відображають номенклатури інших товарних груп, що дозволяє ухилятися від сплати 5% ставки акцизного збору. В результаті у реальних підприємствах виникає «тіньовий» обіг грошових коштів, а представники «конвертаційних центрів» за винагороду допомагають їм їх легалізувати. Крім того, представники «конвертаційних центрів» за винагороду в розмірі 2-3% набувають у реальних підприємств обсяги документально сформованих сум податкового кредиту з ПДВ.

«Від такої схеми збитки для державного бюджету в частині ненадходження податкових платежів щомісяця становлять майже 700 мільйонів гривень в частині акцизного збору, а також близько 2,5 мільярдів гривень в частині ПДВ», – зазначив заступник голови Нацполіції.

Як зазначається в повідомленні прес-служби, працівниками департаменту захисту економіки на рахунки 52 підприємств накладено арешти на  загальну сума понад 1 млрд грн. Це зроблено для вирішення проблеми контрабанди та контрафакту на тютюновому ринку.

Варто додати, що під час засідання колегії Купранець звернувся до міністра фінансів Оксани Маркарової з проханням надати допомогу з боку податкових органів, адже на його думку, спільним зусиллями можна втримати ситуацію на тютюновому ринку.

Зі свого боку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що правоохоронні органи мають «покласти край ринку контрабандних цигарок та контрафактному виробництву на інших українських фабриках».

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео