Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністр енергетики: Україна стабільно завершить опалювальний сезон 2023 - 2024 років

Міністр енергетики: Україна стабільно завершить опалювальний сезон 2023 - 2024 років
438642 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 2023 року в Україні розпочалась наймасштабніша за всю історію незалежності ремонтна кампанія на енергетичних об’єктах. Завдяки цьому, успішній роботі ППО та наявності достатніх паливних ресурсів Україна впевнено завершить опалювальний сезон 2023 - 2024 років.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини», повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

«Минулого року ми здійснили наймасштабнішу ремонтну кампанію за історію України. Вона не завершилася і триває. Ми ставили собі за мету до початку ОЗП додати до системи 1,7 ГВт потужностей. До кінця зими ми додали 2,2 ГВт, а станом на зараз ми вже додали до 3 ГВт генеруючих потужностей в систему», — сказав очільник міненерго.

За його словами, енергосистема працює стабільно і потужності генерації впевнено забезпечують потреби споживання.

«Крім того, у нас профіцит електроенергії, і ми надавали аварійну допомогу Польщі на їх запит. Також на сьогодні у нас 13 одиниць генеруючого обладнання є в резерві. Система збалансована, і є можливість експортувати електроенергію», — додав Герман Галущенко.

Як розповів Міністр енергетики, для впевненого завершення ОЗП є достатньо ресурсів. 

«У нас сьогодні в сховищах близько 8,5 млрд кубів газу. Це більше, ніж достатньо, щоб закінчити впевнено сезон. Також на складах більше 1 млн тонн вугілля, що на понад 230 тис. тонн вугілля більше, ніж ми планували накопичити на випадок критичного розвитку ситуації. Тому ми спокійно закінчимо цей сезон. Усі будуть зі світлом і теплом», — резюмував очільник Міненерго.

  • Нагадаємо, що раніше Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» розповів, що підсилення протиповітряної оборони та проведена наймасштабніша за всю історію України ремонтна кампанія на енергетичних об’єктах дозволили забезпечити стале проходження зими 2023 - 2024 року. «Цей комплекс заходів дав результат: сьогодні ми можемо констатувати, що цю зиму ми прожили в стабільному режимі енергосистеми. Ми як проходили, так і завершуємо цей сезон – зі світлом  і теплом», — сказав очільник міненерго.
  • Він додав, що в межах ремонтної кампанії було проведено найбільшу за всі роки незалежності кількість як планових ремонтів, так і відновлювальних робіт на об’єктах, пошкоджених ворожими атаками. У результаті кампанії до енергосистеми було додано 2,2 ГВт потужності. Ремонти не припинялися на період ОЗП та триватимуть  і надалі.
  • За його словами, цієї зими ворог змінив тактику атак на енергооб’єкти. Хоча, як зазначає міністр енергетики, відповідна тактика, як і попередня, не принесла росіянам очікуваних результатів – українська енергосистема працює стабільно. Він також розповів, що синхронізація з європейською енергомережею допомогла Україні втримати енергосистему під час російських атак. Герман Галущенко нагадав, що два роки тому – вночі 24 лютого 2022 – об’єднана енергосистема України, яка з радянських часів була пов’язана з енергосистемами росії та білорусі, від’єдналася від них і вийшла в запланований ізольований режим.
  • Також раніше пресслужба Міністерства енергетики України повідомляла, що Запорізька атомна електростанція вже майже 2 роки знаходиться під російською окупацією, що з кожним днем спричиняє все більше технічних проблем. Тому, за словами міністра енергетики України Германа Галущенка, розв’язати відповідні проблеми може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ, яка вимагає негайного звільнення росіянами окупованого об’єкта і передача ЗАЕС Україні.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео