Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністр енергетики: росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію на ЗАЕС

Міністр енергетики: росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію на ЗАЕС
226077 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко, зустрівшись з главами делегацій країн Європейського Союзу в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ), розповів, що росіяни вважають, ніби вони контролюють ситуацію на ЗАЕС, але насправді це не так.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Зустріч делегацій країн пройшла 4 березня у Відні в межах заходів, організованих до засідання Ради керуючих МАГАТЕ. Так очільник міненерго дякував партнерам за підтримку України і обрання України до складу Ради керуючих МАГАТЕ, що відкриває можливості ще активніше використовувати міжнародні майданчики для тиску на рф.

Герман Галущенко також нагадав, що 4 березня виповнюється рівно два роки з дня окупації росіянами найбільшої в Європі атомної електростанції – Запорізької атомної електростанції. Під час зустрічі він також говорив про поточну ситуацію на об’єкті й можливі загрози, які існують для ядерної і радіаційної безпеки не тільки України, а і всього світу.

«Навіть найменший інцидент на ЗАЕС може зупинити ренесанс атомної енергетики в усьому світі. Росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію, але насправді це не так. Завершення строків експлуатації ядерного палива, недопуск професійного ліцензованого персоналу, деградація обладнання на станції – це все реальні загрози, які можуть потягнути за собою непоправні наслідки. І це тільки питання часу», — сказав Міністр енергетики.

Він розповів колегам з ЄС про проведення в Україні масштабних навчань екстрених служб для подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС. За його словами, такі навчання готувалися з урахуванням реальних погодних умов, напрямку вітру та інших аспектів, які можуть вплинути на поширення наслідків катастрофи. З огляду на їх результати наслідки аварії на ЗАЕС можуть відчути не тільки в Україні, але і в Польщі, Туреччині, Болгарії, Румунії та інших країнах. Аби не допустити реалізації таких сценаріїв, міжнародна спільнота має змусити росію залишити ЗАЕС і передати атомну станцію під контроль легітимного, професійного українського оператора. Тож очільник міненерго закликав підтримати проєкт резолюції Ради Керуючих про ситуацію на ЗАЕС, підготовлений Україною.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук підтвердила, що загрозлива ситуація на ЗАЕС може поставити не лише питання радіаційної небезпеки на територіях, які можуть бути потенційно вражені у випадку ядерного інциденту та додала, що це впливатиме на розвиток мирного атома у світі. Вона зауважила, що країна-терористка своїми діями демонструє: мирний атом можна використовувати як інструмент терору всього світу. А отже, завдання номер один усієї міжнародної спільноти - врегулювати загрозливу ситуацію із ЗАЕС та знайти рішення, як убезпечитися від можливих подібних ситуацій у майбутньому. 

Своєю чергою генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі поділився з Германом Галущенком результатами свого останнього візиту на окуповану росіянами Запорізьку АЕС та заходи, які представники МАГАТЕ вживають для контролю стану ядерної та радіаційної безпеки на станції. Він також розповів про зауваження експертів щодо можливого повернення до експлуатації ЗАЕС або окремих її енергоблоків. Крім того, обговорювалися питання завершення строків експлуатації палива, завантаженого в реактори станції, та недопуску окупантами українського персоналу до виконання обов’язків на АЕС.

Як розповів генеральний директор МАГАТЕ, представники МАГАТЕ, які перебувають з місією на станції, не завжди мають змогу оглянути всі об’єкти ЗАЕС, і агентство наполягає на розширенні такого доступу. Окремо було підкреслено занепокоєння продовженням військових дій неподалік станції.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео