Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністр енергетики закликав ощадливо споживати електроенергію

Міністр енергетики закликав ощадливо споживати електроенергію
391360 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» закликав споживачів ощадливо споживати електроенергію з огляду на значні втрати генеруючих потужностей після ворожих обстрілів. 

Про це повідомляє пресслужба міністерства енергетики України.

За словами очільника міненерго, протягом останніх місяців українська енергосистема зазнала найбільших пошкоджень з часів початку повномасштабної війни з росією. 

 «На сьогодні ми вже втратили близько 8 ГВт потужності в системі. Якби це відбулося в будь-якій іншій країні, був би вже тотальний блекаут. Ситуація складна. Але світло сьогодні є, система збалансована, і це – результат важкої праці енергетиків, які щоденно, цілодобово працюють над тим, щоб підтримати систему», — сказав Герман Галущенко.

В ефірі телемарафону його запитали, чи будуть в умовах, що склалися, обмеження електропостачання споживачів, які були у 2022 - 2023 роках, на що очільник міненерго відповів: «Буде складно втримати систему без обмежень, особливо взимку. Треба також враховувати, що ми нині фіксуємо ситуацію станом на зараз, а ситуацію до зими з урахуванням наступних обстрілів або їх впливу на систему важко передбачити. Але очевидно, що буде ще додатковий негативний вплив на систему. Тому ситуація буде складна». 

Герман Галущенко радить всім споживачам готуватися до складної зими, водночас наголосив, що енергетики зроблять усе можливе, щоб вона пройшла стабільно, зокрема як зима 2023 - 2024 років. 

 «Навіть, якщо ви не маєте обмежень сьогодні, треба розуміти, що триває війна і десь у цей час ці обмеження є. Тому дуже важливе ощадливе використання електроенергії», — сказав міністр енергетики.

Він зазначив, що труднощі з електропостачанням можуть бути й влітку. Водночас у цей період року балансувати систему допомагають потужності відновлюваних джерел енергії, зокрема сонячні електростанції.

  • Нагадаємо, що раніше повідомлялось про залучення британських компаній для нарощування генерації в Україні. Вони допоможуть розосередити її по країні. Про це говорив Міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.
  • Сторони обговорили наслідки останніх російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури та допомогу британської сторони у відновленні. За словами очільника міненерго, наразі ворог зосередив атаки здебільшого на об’єкти генерації. Також атаковано і газову інфраструктуру. «Щоб захистити ці об’єкти нам потрібно більше систем протиповітряної оборони», — сказав очільник Міненерго. Крім цього він зазначив, що для відновлення об’єктів, які були пошкоджені ворогом, залучається обладнання від міжнародних партнерів.
  • Він ознайомив пана посла з потребами українського енергосектору, наголосивши на важливості отримання вже виробленого устаткування у найстисліші строки. Під час зустрічі сторони обговорили можливість залучення британських компаній для надання відповідного устаткування українському енергосектору та механізми його фінансування. Як запевнив Мартін Гарріс, Велика Британія буде і надалі підтримувати Україну у боротьбі з російським агресором і, зокрема, продовжувати допомогу енергосектору. 
  • За час повномасштабного вторгнення росії Велика Британія внесла до Фонду підтримки енергетики України 27,5 млн євро, а також надала 81 вантаж енергетичного обладнання загальною вагою 1 250 тонн, серед якого понад 850 резервних електростанцій, комплектовання до генераторів, газове обладнання та понад 4 400 габіонів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео