Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На відновлення енергетики можуть використати кошти з Ukraine Facility

На відновлення енергетики можуть використати кошти з Ukraine Facility
381054 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна працює над тим, щоб залучити кошти Ukraine Facility на відновлення енергетики.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Під час наради за участі бізнесу, представників державної та регіональної влади в Києві 4 червня 2024 року обговорювались питання розвитку розподіленої енергогенерації та посилення енергетичної безпеки країни.

Цей захід ініціювало Міністерство економіки, в якому брали участь представники Мінекономіки, Міненерго, Міндовкілля, Укренерго, Нацбанку, обласних адміністрацій, Федерації роботодавців України, галузевих об’єднань, банків та підприємств.

Обстріли росіян по об'єктах електроенергетики призвели до втрати Україною до 9 ГВт потужностей та виникнення істотного дефіциту електроенергії. Тому необхідно прискорити відновлення енергопотужностей країни та одночасно забезпечити більшу стійкість системи електроенергетики. З цим може допомогти розвиток розподіленої генерації та резервного енергопостачання. Мова йде як про альтернативну генерацію, так і про балансуючі потужності —  невеликі електростанції на біопаливі, високоманеврові електростанції, що працюють на газі, системи накопичення енергії тощо. 

На заході зазначалось, що держава прагне створити максимально сприятливі умови для бізнесу, який реалізує проєкти розподіленої генерації. Тому вже скорочено терміни видачі та погодження технічних умов для приєднання до електромереж, зменшено кількість документів, які потрібно для цього подати, скасовано зайві інструменти регулювання, як, наприклад, оцінка впливу на довкілля. Окрім цього, держава готує законопроєкт щодо звільнення від оподаткування імпорту обладнання для електрогенерації.

Серед ключових питань, що порушував під час наради бізнес, – доступ до фінансових ресурсів, необхідних для реалізації проєктів розподіленої генерації.

«Один з інструментів, який зарекомендував себе дуже гарно і який держава може запропонувати бізнесу, – пільгове кредитування за програмою 5-7-9. Наразі Уряд готує рішення щодо розширення цієї програми на проєкти розподіленої генерації. Це до 150 мільйонів гривень кредиту на пільгових умовах, що достатньо для реалізації невеликих проєктів. Водночас ми працюватимемо з нашими партнерами з ЄБРР та Європейським інвестиційним банком над тим, щоб швидше залучити кошти Ukraine Facility на відновлення енергетики», — розповів заступник Міністра економіки Олексій Соболев.

Крім того, під час наради зазначали, що муніципальна влада може реалізувати власні проєкти зі збільшення наявних енергопотужностей теплокомуненерго за допомоги державно-приватного партнерства. Також порушувалось питання страхування воєнних ризиків, рішень, які дозволять комерційним банкам активніше кредитувати проєкти розподіленої генерації тощо.

  • Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко у відеозверненні на щорічному зборі Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейських фінансових установ розвитку – EBRD-G7 DFI-EDFI Ukraine Со-Investment Platform заявила, що Україна потребує інвестицій в приватний сектор вже зараз, не чекаючи закінчення війни, тому використання інвесторами Платформи є надзвичайно важливим для підтримки відбудови країни. 
  • Україна розвиває координацію двосторонніми агенціями розвитку (DFI), зокрема, завдяки Меморандуму між ЄБРР та DFI про Платформу співфінансування, який дозволяє використовувати довгострокове проєктне фінансування та гарантії від DFI разом із ресурсами міжнародних фінансових організацій (IFI) для реалізації інвестиційних проєктів в Україні.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео