Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Тарифи на енергоносії для населення України в 2021 році

Тарифи на енергоносії для населення України в 2021 році
25122 ПЕРЕГЛЯДІВ

З настанням нового 2021 року почало відбуватися нововведення на державному рівні. Зокрема, українці отримали платіжки з новими цінами на газ, світло, холодну воду. І відверто, були приголомшені тарифами на комунальні послуги. Водночас наприкінці грудня 2020 року Кабінет міністрів України затвердив тарифи на електроенергію. В постанові йдеться про те, що до 31 березня 2021 року ціна для побутових споживачів становитиме 1,68 грн/кВт-год. В січні вартість газу для населення становила 9, 89573 грн за кубічний метр. Наразі КМУ вніс зміни до постанови. Тож газопостачальна компанія "Нафтогаз Україна" повідомила і затвердила нову ціну на газ в лютому та до кінця карантину в розмірі 6,86 грн. Також тарифи на постачання гарячої води помітно піднялися. За даними Державної служби статистики України, за кубометр гарячої води із ПДВ до 99,8 грн. Тобто тарифи збільшилися на 16,1 %. А от середня вартість холодної води по всій Україні становить 23,6 грн. за кубометр без ПДВ.

Додамо, що Державна служба статистики України на своїй офіційній сторінці надає інформацію щодо індексу споживчих цін на товари в минулому році. За даними наприкінці грудня 2020 року індекс споживчих цін становив 100,9 %, продукти харчування та безалкогольні напої - 101,7%. Найбільше спостерігаємо збільшення індексу споживчих цін на яйця - 116,1 % та на овочі 108,3%. Індекс алкогольних напоїв та тютюнових виробів збільшився до 100,5%, одяг та взуття -95,4%, житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива -100,1%, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла -99,5%, охорона здоров'я -100,4%, транспорт - 100,7%,зв'язок -100,1%,відпочинок і культура - 100,2 %, освіта -100%,ресторани та готелі - 100,4%,різні товари та послуги - 103,2%.

Водночас згідно з постановою Кабінету міністрів України від 29 березня 2020 року було спрогнозовано, що на кінець 2021 року показник інфляції становитиме 7,3%, середній показник прогнозується на рівні 8,1%. Проте, Світовий банк заявляє, що рівень інфляції в Україні у 2021 році становитиме 5%. Національний банк України дає свої прогнози щодо інфляції й прогнозує, що середньорічний показник становитиме 5,8%. Індекс споживчих цін до попереднього року, у 2021 році становитиме 107,9 %.
Зокрема, Таращанська міська рада V III скликання винесла ініціативу питання щодо зменшення тарифів на енергоносії. Засідання III -ї позачергової сесії відбулося 18 січня, участь у ній взяли 21 депутат. Депутати Таращанський міської ради ухвалили звернення до президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови ВРУ Дмитра Разумкова. У звернені мовилося, що громадяни України стурбовані ситуацією підвищення цін на комунальні послуги та транспортування газу. Міський голова Таращанської міської ради Михайло Кривошеєв на засіданні сесії наголосив, що потрібно відстоювати інтереси населення. За його словами, ціни, ухвалені центральною владою, високі та не по кишені українським громадянам. Він вважає, що на сьогодні першочерговим завданням є відстоювання позиції щодо зменшення тарифів на користь населення.
Відтак, депутати Таращанської міської ради підтримали звернення та направили його до Центральних органів влади.
Додамо, що в документі було висловлено категоричний протест депутатів міської влади щодо зростання у 2021 році комунальних тарифів. Також вони зазначили, що вимагають від КМУ зменшення цін на природний газ та соціальний захист населення в умовах підвищення комунальних послугів.

Зокрема, 9 лютого на своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд закріпив офіційно положення про те, що тарифи на гарячу воду та тепло не підвищуватимуть до кінця опалювального сезону. Адже, за словами прем'єр-міністра, влада турбується про захист добробуту українців.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео