Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Зелений» перехід в енергетичному секторі - ще один напрям співпраці з Японією

«Зелений» перехід в енергетичному секторі - ще один напрям співпраці з Японією
316460 ПЕРЕГЛЯДІВ

Одним з важливих напрямків співпраці України з Японією є реалізація завдань «зеленого» переходу в енергетичному секторі.

Про це заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час брифінгу для ЗМІ, повідомляє пресслужба Міненерго.

За його словами, чергова партія енергетичного обладнання для України, наданого Японією за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), у вигляді газових турбін — це важливий внесок у децентралізацію генерації електроенергії.

«Йдеться передусім про децентралізовану генерацію. Турбіни додадуть в енергосистему більше 200 МВт. Відповідну генерацію буде встановлено і розподілено по всій Україні», — сказав Герман Галущенко.

Він додав, що втілення цього проєкту — один з етапів реалізації Енергетичної стратегії України. 

Крім того, очільник Міненерго звернув увагу на важливість доставки та встановлення високовольтних автотрансформаторів — дорогого великогабаритного обладнання, яке російська федерація прицільно знищували під час масованих атак. 

«Наразі два вже встановлені. Ще сім уже придбані, а пізніше наші японські партнери нададуть ще два автотрансфоматори для посилення надійності електропостачання», — сказав Міністр енергетики.

Своєю чергою заступник постійного представника UNDP в Україні Крістофорос Політіс запевнив, що у 2024 році організація продовжить співпрацю з Міненерго з питань підтримки підприємств енергетичного сектору України, об’єкти яких постраждали внаслідок російських атак, а також закупівлі енергетичного обладнання для децентралізації генерації.

«Ще одним важливим напрямком нашої співпраці є реалізація завдань «зеленого» переходу в енергетичному секторі», — додав Крістофорос Політіс.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України повідомило про продовження підтримки Урядом Японії українського енергетичного сектору. Тоді зазначалось про плани передати сім високовольтних автотрансформаторів та п’ять газових турбін. 
  • Зокрема, автотрансформатори були закуплені за кошти ЄБРР, а завдяки зусиллям Японії та Програми розвитку ООН України (UNDP) це великогабаритне енергетичне обладнання буде доставлене в Україну. Газові турбіни, придбані Японією, Україна отримає за посередництва та значного сприяння UNDP та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).
  • «Підтримка Японії і колег з UNDP є дуже важливою для нас у ці складні часи. Ми не тільки спільно реалізуємо проєкти, які допомагають нашій енергосистемі вистояти зараз, але і маємо значні плани для співробітництва і розвитку майбутнього енергосектору України», — сказав очільник Міненерго.
  • Він також висловив подяку Японії за лідерство, яке країна продемонструвала під час головування в G7 і участь у  роботі груп з реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, зокрема її першого пункту – ядерна і радіаційна безпека: «Україна і Японія – це дві країни, які з власного досвіду знають, що таке наслідки ядерної аварії і наскільки важливо не допустити подібного на Запорізькій АЕС».
  • Своєю чергою представниця Уряду Японії висловила захоплення силою народу України, зазначивши: «Українці продовжують боротися за свою націю, свої родини та світле майбутнє, незважаючи на всі невиправдані спроби цьому перешкодити. Народ і Уряд Японії високо оцінюють стійкість нації та бажають бути надійним партнером України в ці складні часи. Ми плануємо найближчим часом оголосити про надання ще двох додаткових автотрансформаторів через UNDP для ефективної та безперебійної роботи електромережі», — сказала Йоко Камікава.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео