Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Очікувальна земельна подія 2021 року – продаж заводу «Більшовик»

Очікувальна земельна подія 2021 року – продаж заводу «Більшовик»
69945 ПЕРЕГЛЯДІВ

Продаж найбільшої ділянки «Більшовик» що на Шулявській стала найочікуванішою земельною подією 2021 року. Приватизацію заводу Фонд держмайна хоче розпочати вже з травня 2021 року й закінчити ближче до весни. Приватизація розпочнеться, коли уряд затвердить висунуті умови. Сам завод нікому не потрібен, ймовірно, що його знесуть після продажі. Увага зосереджена на 35 га землі уздовж проспекту Перемоги, поруч зі станцією «Шулявська». Декілька будівель, які знаходяться належать заводу використовуються власниками або здається під оренду, але більша частина просто пустує. На сьогодні це є однією із бажаніших земельних ділянок, тому що хороше територіальне розташування та великий обсяг землі.

За приватизацію заводу «Більшовик» може розпочатися справжня боротьба серед столичних забудовників. Ціна за яку продаватимуть завод ще невідома, але радника припускає, що держава отримає з «Більшовика» більш як 1 млрд гривень. У фонді говорять, щоб отримати більше мільярду потрібно долучити велику кількість учасників. За словами досвідчених бізнесменів, зацікавити у купівлі заводу буде непросто. Потенційний покупець після приватизації може не отримати повністю власність над землею, тому що можуть виникнути проблеми з третьою стороною, а також чекають близько 600 млн не виплачених попередньо боргів.

Ділянка на якій знаходиться колишній «Більшовик» вважається, як «промислова земля», тож змінити призначення й побудувати щось нове буде не так просто. Для зміни цільового призначення потрібно узгодити проект з місцевим управлінням Держгеокадастру та департаментом містобудування та архітектури КМДА. Після того новий власник має добитися у Київради детальний опис території. Й тільки тоді Київрада може ухвалити на черговій сесії зміну цільового призначення «промислової землі». Тобто, викупити столичним забудовникам завод буде недостатньо, щоб будувати на його місці щось інше. Потрібно буде переконати велику кількість депутатів у Київраді, щоб використовувати ділянку землі у своїх інтересах. Фонд повідомив одразу, що на їхню підтримку у цій справі розраховувати не потрібно, тому що зміною призначення будівель та ділянок вони не займаються. До того ж фонд підкреслив, що власнику може піти у власність не уся земля на якій знаходиться завод, а її частина.

Фонд держмайна не виставляв на продаж завод як єдиний майновий комплекс. Інвестор стає законним власником ділянок на території заводу, а от вільні об’єкти не будуть вважатися його власністю. На території також присутні несформовані ділянки, які не зареєстровані під жодним номером. Тобто покупець може думати що взяв більшу частину землі, а в результаті отримає менше. За словами Вавриша це питання другорядні, які вирішуються дуже легко, тож у покупця серйозних проблем не буде з приватизацією. Однак, завод вже намагався отримати дозвіл від КМДА на новий проєкт відведення землі під будівлями. Тоді причина стала несплата земельного податку у розмірі 300 млн гривень. Також у покупця можуть виникнути проблеми з договорами оренди, тому що зараз більшість приміщень «Більшовика» знаходяться під довгостроковою орендою.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео