Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чи винна Україна у вибухах на газопроводах "Північного потоку" як про це повідомлять Західні ЗМІ?

Чи винна Україна у вибухах на газопроводах "Північного потоку" як про це повідомлять Західні ЗМІ?
338394 ПЕРЕГЛЯДІВ

6 грудня 2022 року на газопроводах "Північного потоку" стались вибухи, що ймовірно спричинили виток газу. Але питання, хто це зробив, а головне для чого — невідомо. Коли розслідувати справу взялись німці, перше їхнє припущення було таке: слідчі не змогли остаточно пов'язати ймовірну диверсію з однією дійовою особою, але деякі німецькі офіційні особи кажуть, що вони працюють, виходячи з припущення, що за вибухами стояла росія. Проте країна-терористка заперечила свою участь.

Місяцями розслідується цей інцидент і вже з'являються більше подробить, що все ж таки трапилось на газопроводах "Північного потоку".

Американське видання The New York Times 7 березня опублікувало статтю, в якій йдеться, що за новими розвідданими Сполучених Штатів, у складі причетних до цієї ситуації були як українці, так і ненависники президента росії володимира путіна. Проте TNY не називає конкретних імен, хто стояв за вибухами у морі.

Також видання додає, що немає доказів, які підтверджували б, що уряд України або росії якось залучений до підриву газогонів.

Зі слів авторів, вибухівка була закладена на "Північні потоки" за допомогою досвідчених водолазів, які не працювали на військові або розвідувальні служби.

В іншому дослідженні, яке провели німецькі видання ARD, Kontraste, SWR і Zeit, стверджується, що ідентифіковане судно, що використали під час вибухів на газопроводах, орендували у польській компанії. Зі слів авторів, яхта належала двом українцям. І не дивлячись на те, що для розслідувачів всі шляхи ведуть до України, хто насправді винний, вияснити не вдалось. Ще один ймовірний варіант — операція була "під чужим прапором", аби вивести на Україну як на виконавця.

Згідно з розслідуванням, за вибухами на газопроводах "Північного потоку" стоїть команда із шести людей: капітан, два водолази, два помічники для водолазів та жінка-лікарка. Проте з якої країни компанія — слідству виявити не вдалось, оскільки вони користувались підробленими документами.

8 березня The Times опублікувало статтю, в якій стверджується, що Західна розвідка має ім'я виконався вибухів, проте особу не розкривають заради безпеки України.

Зі слів журналістів, підрив "Північних потоків" профінансував українець, пов'язаний з урядом президента Зеленського, а не американці, росіяни чи поляки. Мовляв, ім'я не розголошується тому, що НАТО намагається тримати Україну якомога далі від конфлікту з Німеччиною.

«Його імʼя обовʼязково випливе, особливо якщо врахувати, що він залишив своєрідну візитівку», — натякають в матеріалі.

The Times перерахував вже знайомі факти, що для підриву долучили яхту, водолазів, підроблені паспорти, а також заряди дорогої кумулятивної вибухівки, доступні тільки для представників газової та нафтової промисловості за спеціальною ліцензією.

Пізніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенбер сказав, встановити винних у підривах не вдалось.

"Ми точно знаємо, що була атака на газопроводи "Північний потік", але ми не змогли визначити, хто за цим стоїть. Наразі тривають національні розслідування, і я думаю, що буде правильно дочекатися їх завершення, перш ніж говорити щось більше про те, хто за цим стоїть", — заявив він.

Що каже Українська сторона?

Під час засідання міністрів оборони країни ЄС у Стокгольмі міністр оборони Олексій Резніков заперечив участь України у підриві газопроводів.

"Для мене це доволі дивна історія, вона не має нічого спільного з нами", — сказав він.

На звинувачення в участі вибухів на "Північних потоках" також відреагував радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

"Хоча я люблю колекціонувати цікаві конспірологічні теорії про український уряд, мушу зазначити: Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо «про-?? груп із підриву». Що сталося з «Північними потоками»? «Вони затонули», як кажуть у самій Рф…", — написав Подоляк у Twitter.

Президент України Володимир Зеленський теж категорично заперечує українську участь у диверсіях на газогонах.

Теги: Україна, Німеччина, Володимир Зеленський, Президент України,Михайло Подоляк,радник Офісу Президента України

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео