Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Огляд дезінформації: путін обвалив американську економіку. Американський генерал похвалив російську армію

Огляд дезінформації: путін обвалив американську економіку. Американський генерал похвалив російську армію
434108 ПЕРЕГЛЯДІВ

За минулий тиждень російські пропагандисти частіше працювали на іноземну аудиторію, поширюючи фейки, пов'язані зі Сполученими Штатами.

Наприклад, російські медіа заявили, що Генерал США Марк Міллі випадковим чином натякнув на професіоналізм армії росії, мовляв, вони дійшли не тільки до Дніпра, а й до Києва.

Але аналітики StopFake спростовують заяву кремлівських ресурcів. Вони додають, що американський генерал в інтерв'ю для Foreign Affairs підкреслив російські невдачі, оскільки ні одну з поставлених задач на фронті росіяни не виконали.

Пропагандистська кампанія також поширювала меседж про США, які нібито набрехали про зливи планів Кремля щодо країн Балтії. За словами пропагандистів, таким чином американці відвертають увагу від зливу документів з Пентагону. Додається, що Штати наганяють русофобську істерію у країнах Балтії.

Аналітики EUvsDisinfo зазначили, що це реакція росян на журналістське розслідування LRT, Delfi Estonia, Expressen, Centre “Dossier”, The Kyiv Independent, NDR, Frontstory.pl, Suddeutsche Zeitung, VSquare, WDR, Yahoo News і Re:Baltica. Тоді з'ясувалось, як російські високопосадовці збираються збільшити свій вплив у країнах Балтії за допомогою різних стратегій.

На думку аналітиків, немає підтверджень брехні США. Окрім того, немає жодних підстав відвертати увагу від зливів документів з Пентагону, оскільки підозрюваного у справі вже заарештували.

Американські медіа поширювали кремлівські повідомлення, що завдяки президенту російської федерації володимиру путіну вдалось зруйнувати американську економіку. Мовляв, це сталось після заборони експорт нафти до Сполучених Штатів.

Але фактчекери видання USA TODAY спростували ці меседжі, оскільки Америка заборонила імпорт російської нафти, природного газу та вугілля ще у 2022 році. Як повідомляли у The Wall Street Journal, за 2021 рік лише 3% від усієї імпортованої нафти надійшло саме з росії, а такий малий відсоток ніяк не вплинув би на економіку США.

Кремлівські пропагандисти поширювали інформацію, що нібито у Франкфурті в спортивних барах проводитимуть пряму трансляцію російського параду на 9 травня.

Проте представники спортбару Champions Frankfurt на запит Центру протидії дезінформації відповіли, що це неправда.

Щодо теми 9 травня, пропагандисти також публікували у мережі фото з подарунками нібито для ветеранів Другої світової війни від імені голови Чернігівської ОВА В. Чауса. Автори висміюють "бідний" й примітивний продуктовий набір та вважають це неповагою до ветеранів. Ба більше, на фото можна розгледіти вітальну листівку, у якій гасло «Слава Україні» рашисти порівнюють з вітанням «Хайль Гітлер», проводячи аналогію між нацистами та українцями.

Як повідомляють у Центрі протидії дезінформації, це фото несправжнє, а його мета — дискредитувати українські місцеві органи. Вони звернулись до начальника Чернігівської ОВА Вʼячеслава Чауса прокоментувати цю ситуацію, на що В'ячеслав Чаус відповів, що таких «вітальних наборів» ветеранам ніхто не відправляв, а ці фото – ворожа провокація.

Крім того, ворожі телеграм-канали опублікували документ, у якому зазначається, що адміністрація Оболонського району Києва вітає ветеранів Другої світової війни з Днем перемоги та нагадує, що «носіння георгіївської стрічки заборонено законом».

Але Центр протидії дезінформації заперечує наявність такого документа, верифікувавши інформацію щодо його наявності у голови Оболонської РДА Кирила Фесика.

Також кремлівські медіа поширюють інформацію, що нібито російська армія ліквідувала українських командувачів.

Проте заступниця міністра оборони Ганна Маляр спростувала заяву російських медіа у своєму телеграм-каналі.

"У російському інфополі поширюють інформацію про нібито ліквідацію наших командувачів.

Протягом тижня три повідомлення.

Всі живі", — написала Ганна Маляр.

Теги: Фейки,фейк, пропаганда,Російські пропагандисти,проросійська пропаганда, війна в Україні,Мобілізація

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео