Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна та Фінляндія обговорили міжпарламентську співпрацю й спільні безпекові виклики

Україна та Фінляндія обговорили міжпарламентську співпрацю й спільні безпекові виклики
382678 ПЕРЕГЛЯДІВ
У Комітеті з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва відбулася зустріч зі Спікером Парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо, який прибув із візитом солідарності у трагічні та памʼятні для України дні - 90-ті роковини вшанування памʼяті жертв Голодомору 1932-33 років. 
Про це розповів Заступник Голови Комітету Арсеній Пушкаренко, повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.
За його словами, сторони обговорили міжпарламентську співпрацю. Також вони звернули увагу на те, що Верховна Рада України після отримання країною статусу кандидата у члени Євросоюзу динамічно докладає максимум зусиль задля євроінтеграції України і вся законотворча робота Парламенту відбувається в контексті нормативно-правового забезпечення курсу європейської інтеграції. 
Наприклад, у нещодавньому звіті щодо України Європейська комісія звернула увагу на необхідність скасування певних обмежень повноважень НАЗК, у тому числі щодо перевірки майна, набутого до призначення на державну службу. Тож цього тижня Верховна Рада прийняла відповідні зміни до Закону «Про запобігання корупції». Окрім цього, вони ухвалили законопроєкт, який покликаний вдосконалити правові засади діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), посилити її самостійність та організаційну незалежність. Ба більше, відповідно до рекомендацій Європейської Комісії, політики посилюють кадровий потенціал НАБУ, прийнявши законопроєкт щодо поетапного збільшення чисельності його штату.
Українська сторона висловила подяку Юссі Халла-ахо за колосальну допомогу та підтримку, яку Республіка Фінляндія надає Україні з початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, йдеться про загальну суму в 3,7 мільярдів євро (це 20 пакетів оборонної допомоги). Також країна-партнерка бере участь у місії ЄС з військової допомоги Україні, тренуючи наших військових; приймає на лікування наших Героїв у рамках Механізму цивільного захисту ЄС EU Medevac.
У пресслужбі Апарату ВРУ зазначають, що Урядом Фінляндії спрямовано 37 мільйонів євро на пряму бюджетну підтримку України, а також надано понад 2 тисячі тон гуманітарної допомоги, у тому числі модульні будинки для тимчасово переміщених осіб.
Крім того, ВРУ відзначає Фінляндію як країну, яка одна з перших відгукнулась на заклик щодо невідкладної допомоги після масованих ракетних ударів рф по енергетичній інфраструктурі України. Країна посідає одне з перших місць за кількістю наданого обладнання серед донорів у Європі. Також вона однією з перших відгукнулася на ініціативу Президента Володимир Зеленський Grain from Ukraine, загалом надавши через Всесвітню продовольчу організацію 12 мільйонів євро. А цими днями Уряд Фінляндії оголосив про виділення додаткових 3 мільйонів євро на підтримку продовольчої безпеки в Україні (розмінування орних земель) та експорту зерна.
Фінляндія прихистила понад 64 тисяч українців та забезпечили повний доступ до освіти, медицини та ринку праці.
Також сторони обговорили спільні безпекові виклики, пов’язані з підривною діяльністю росії на наших кордонах, і гібридну війну, яку росія проводить проти багатьох українських партнерів і своїх сусідів. Наприклад, це емігрантська криза, штучно створена на фінсько-російському кордоні. Це технологія, яка була відпрацьована російськими і білоруськими спецслужбами на білоруському кордоні з Польщею та Литвою. Фінляндія вже закрила 8 із 9 пунктів перетину. Зараз свої пункти перетину з рф до можливої штучної безпекової кризи та повного закриття готують Естонія та Норвегія.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео