Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна та Словаччина реалізовують 3 проєкти у сфері інфраструктури та енергетики

Україна та Словаччина реалізовують 3 проєкти у сфері інфраструктури та енергетики
397286 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час робочої поїздки у Братиславу зустрілась із Віцепрем’єр-міністром з питань відновлення, плану стійкості та використання фондів ЄС Словацької Республіки Петером Кмецем. У ході зустрічі сторони обговорили реалізацію трьох, як зазначає Мінекономіки, масштабних проєктів у сфері інфраструктури та енергетики. Зокрема, кроки, необхідні для пришвидшення реконструкції міждержавного електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани». 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Інтерконектор – це можливість з’єднати наші національні електромережі для покращення взаємодії у сфері енергетики. Це дозволить зробити нашу енергетичну систему більш стійкою, адже у випадку блекаутів ми зможемо ще оперативніше реагувати на проблеми», — сказала очільниця Мінекономіки.

Крім того, сторони під час зустрічі обговорили питання створення нових прикордонних переходів та потенційні спільні зусилля для створення залізничного сполучення Київ – Кошице з використанням ширококолійної інфраструктури від станції Ужгород по території Словаччини.

«Робота над покращенням логістичної та транспортної інфраструктури між Словаччиною та Україною сприятиме більшій мобільності українців, зручності пересування Європою та по суті посилить наші кроки до євроінтеграції. Сьогодні ми продовжили конструктивний діалог на рівні віцепрем'єрів щодо поглиблення практичного співробітництва в економічній і торгівельній сферах, а також прискорення реалізації ключових інфраструктурних проєктів», — сказала Юлія Свириденко.

Також представники України та Словаччини обговорили питання гуманітарного розмінування українських земель.

«Ми щиро вдячні за рішення Уряду Словаччини надати кошти на придбання двох машин розмінування «Божена-4» для гуманітарного розмінування звільнених територій Херсонської області. За минулий рік нам вдалось повернути у використання понад 10% територій або близько 18 тисяч квадратних кілометрів українських земель. Щоб прискорити процеси гуманітарного розмінування, ми працюємо над залученням приватного капіталу та інвестицій. Будемо вдячні Словаччині за будь-яку підтримку в цьому питанні, зокрема, участі в донорських програмах з очищення території України», — сказала під час зустрічі Перший віцепрем’єр-міністр України.

Окремо двостороннє обговорення стосувалось теми повернення українських дітей, яких насильно вивезли до російської федерації з окупованих територій. Україна зацікавлена в активному залученні Словаччини до цього процесу. Крім того, сторони обговорили важливість ухвалення Ukraine Facility від Європейської комісії для реалізації спільних проєктів.

  • Нагадаємо, що за результатами швейцарсько-українського Круглого столу з питань відновлення та відбудови на Всесвітньому економічному форумі, який відбувся у Давосі 17 січня, Україна і Швейцарія проведуть спільні бізнес місії для вітчизняних бізнесів, аби вивчити можливості для швейцарських компаній інвестувати в Україну, а також можливості для українських компаній для розширення у Швейцарії.
  • Представники швейцарських компаній та бізнес-асоціацій запевнили українську сторону у готовності  підтримувати проведення техніко-економічні обґрунтування інвестиційних проєктів та долучатися до реформи дерегуляції. Сторони домовились підготувати перелік документів, які на думку іноземних інвесторів заважають їм виходити на український ринок чи працювати в Україні й ці документи будуть розглянуті під час міжвідомчої робочої групи з дерегуляції. 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео