Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Регуляція роботи колекторів: що тепер зміниться для тих, хто має заборгованість?

Регуляція роботи колекторів: що тепер зміниться для тих, хто має заборгованість?
32816 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна Рада України під час того, як відбувалось перше слухання стосовно регулювання роботи колекторів, майже одностайно прийшла до висновку, що нам необхідно прийняти цей законопроєкт, як основний. Згідно з документом, тепер споживачі, які мають заборгованість, також будуть захищені Законом України. Колекторам планують обмежити доступ до бази, в якій знаходяться всі списки боржників по кредитах. Тож що буде тепер чекати на боржників та які зміни планують ввести в роботу колекторів?

Наразі ми очікуємо на повне підтвердження та приведення до дії законопроєкту № 4241 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості». Що в ньому передбачено? Тепер ринок боржників будуть обмежувати для колекторів, які недобросовісно ставляться до своїх обов’язків. Тепер інструментарій споживачів буде захищеним від всіх Законом. В документі чітко пописано, що саме означає “врегулювання заборгованості, яку вчасно не виплатили” та “компанія колекторів”. В ньому чітко зазначено, в якому разі та як надавачі кредитів можуть звертатись по допомогу до колекторів. Також в документі вказано, з якого моменту можна вважати, що боржник злісно не виконує свої обов’язки.

Тепер Національний банк України створить власний реєстр боржників по всій території країни. Колекторською діяльністю можна буде займатися тільки після внесення до відповідного реєстру. Колекторські компанії і їх власників перевірятиме регулятор. Після того, як банк набуде прав звернутись до колекторської компанії, боржника обов’язково про це попередять. Вся інформація, яка стосується “третього боку” конфлікту, обов’язково повинна буде бути вивішеною на сайті. Про порушення можна буде повідомити до Національного банку. У разі порушення прав людини, яке трапиться двічі, банк повинен буде розірвати домовленість.

Що тепер зміниться в роботі колекторів? Згідно з новим законопроєктом, кожна колекторська фірма повинна буде виконувати вимоги етичної поведінки. Телефонувати боржникові вони тепер матимуть право лише з 8.00 до 20.00 не частіше, ніж 2 рази на день. Їм заборонять приховувати свій номер телефону. Також вони не матимуть права розповсюджувати інформацію про борг навіть родичам. Вони не матимуть права вимагати заплатити борг родичів позичальника. Погрози та шантаж каратимуться законом. Також забороняється розповсюджувати неправдиву інформацію стосовно того, скільки боржник повинен сплатити банкові.

А от що стосується боржника, то йому повинні надати всю необхідну інформацію стосовно того, хто саме займається його справою. Він має право знати назву компанії та ім’я колектора, який веде його справу. Якщо колектори порушать хоча б один з пунктів домовленості, вони сплачуватимуть штраф у розмірі від 51 до 102 тисяч гривень. Тож тепер українці будуть захищеними від погроз, шантажу та натиску. Адже національний банк України особисто займатиметься справами, які стосуються колекторських фірм.



Автор: redactor.newsukraine

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео