Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Підсумки новин першого туру чемпіонату світу 2022 з футболу. Протести проти заборони слова, антирекорди збірних та скандали через фанатів

Підсумки новин першого туру чемпіонату світу 2022 з футболу. Протести проти заборони слова, антирекорди збірних та скандали через фанатів
401908 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Ось і закінчився перший тур цьогорічного мундіалю, який запам’ятався великою кількістю подій пов’язаних з політикою, свободою слова та антирекордами. Як ФІФА маніпулюють командами, погрожуючи санкціями, протест іранців проти політики своєї країни та багато іншого намагатимемось розібрати в цьому матеріалі.

Іранський протест проти чинної влади

За традицією, на початку матчів вмикають гімн країн які будуть змагатись. Гравці команди збірної Ірану, в підтримку протестів всередині своєї країни, під час лунання гімну перед стартом поєдинку супроводили його мовчанням. У відповідь на такі дії, фанати збірної лише освистали їх.

Іранське телебачення в свою чергу відмовилось транслювати гравців збірної, які не співали державний гімн, замість цього телевізійники загальним планом показували стадіон “Халіфа”.

Також відомо, що на трансляції вимикався звук, коли фанати скандували іранське слово “безчесні”.

Джерело фото: twitter.com/FIFAWorldCup

Фіфа погрожує санкціями гравцям команд через пов’язки

 

Гравці таких збірних як: Англії, Бельгії, Данії, Німеччини, Франції, Нідерландів, Вельсу та Швейцарії носили капітанські пов’язки з написом “LOVE” в підтримку ЛГБТ-спільноти, більше того комплект форми бельгійців мав таку ж саму наліпку, що збентежило представників ФІФА, тому вони попередили керівництво збірних, що ті попадуть під суворі санкції, а капітани збірних можуть отримати жовту картку ще до початку матчу.

 

Джерело фото: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Такі заборони ФІФА вносять не вперше, тому збірній Україні перед Євро 2021 року доводилось прибрати слоган “Героям слава”

Німецька збірна перед стартом матчу, для групового фото позували з рукою, яка прикриває рот. Таким німим протестом німецькі гравці відповіли на рішення ФІФА про заборону носити повязки в підтримку ЛГБТ-спільнот.

А капітан збірної навіть дав коментар щодо їхнього протесту: "Гравці поговорили про це і всі зійшлися на думці, що дуже хочемо щось зробити. Ми хотіли сказали, що вони можуть забрати нашу пов'язку, але як би ФІФА не хотіла, вона ніколи не змусить нас мовчати. Ми стоїмо за свої цінності і за права людини. Ми хотіли це показати".

Представники збірної Данії навіть розглядають припинення членства в ФІФА після з ситуації з забороною носити пов’язки з написом “LOVE”.

Про це повідомив генеральний директор та президент асоціації (DBU) Якуба Енсен та Еспер Меллер.

Хоча остаточно Данія ще не вирішила, але Футбольна асоціація Данії та інші країни, незадоволені з обмеженнями, які встановили Міжнародна федерація футболу, думають над виходом з ФІФА.

Футбольна асоціація Вельсу отримала відповідь на своє звернення

Про що йде мова? Фанатам збірної Вельсу дозволили бути присутнім на матчі з символікою ЛГБТ-спільнот. На офіційній сторінці збірної Вельсу “FA WALES” в мережі Твіттер валлійці поділились відповіддю ФІФА, які дали дозвіл відвідати матч представникам руху “Rainbow Wall”, який складається з ЛГБТ-уболівальників головної команди країни.

Офіційна відповідь Rainbow Wall” була такою: "ФІФА, ми просто вам не віримо. Ваше ставлення до ЛГБТ-фанів та їхніх прихильників було огидним".

 

 Покарання проти збірної Еквадору

Джерело: AP Photo/Hassan Ammar

В матчі Еквадору проти збірної Катару, вболівальники дозволили собі скандувати гомофобні кричалки. Це грубе порушення 13-тої статті дисциплінарного кодексу ФІФА. Потенційні санкції за порушення цієї статті включають проведення матчу без глядачів та заборону грати на конкретному стадіоні.

Хоча еквадорці запамятались не лише таким вчинком. На стадіоні заборонено розпивати алкогольні напої, тому фанати Еквадору викрикували Ми хочемо пива!” на потіху глядачам.

 

Антирекорди першого туру чемпіонату світу 2022 року

Першовідкривачем антирекордів стала збірна Катару. Господарі матчу вперше за всю історію футболу зазнає поразки у стартовому матчі. Поєдинок між збірними Катару та Еквадору закінчився з рахунком 0:2 на користь еквадорців.

У жодному попередньому турнірі команда-господар не програвала дебютний матч. З 22 проведених турнірів, 16 – закінчились перемогою господарів та інші 6 – нічиєю.

Так збірна Катару близька до повтору долі Південно-Африканською Республіки, яка не вийшла з групи на домашньому мундіалі в 2010 році.

В свою чергу збірна Коста-Рики повторили власний антирекорд. Нуль гольових спроб в матчі Коста-Рики проти збірної Іспанії. Це найгірший показник в чемпіонаті світу з футболу за останні 12 років. Збірна Іспанії розгромили команду противників з рахунком 7:0.

Останній раз схожа ситуація була в 2010 році. Коли збірна Португалії обіграла Північну Корею з рахунком 7:0.

 

Отже, минулий тиждень групового етапу був дуже насиченим на новини, і не дивлячись на те, як люди говорять, що спорт поза політикою, футбол як і інші види спорту залишаються впливовим механізмом, що може змінити політичну ситуацію в світі. А також як завжди, команди показали футбол у всій його красі, з великою кількістю голів та прекрасною грою команд, тому чекаємо наступного етапу який стартує вже 25 листопада о 12:00, а відкривати другий тур буде збірна Вельсу, що змагатиметься проти збірної Ірану.

 

 

 

Теги: ЧС-2022, Футбол, Іран, Німеччина,Чемпіонат світу з футболу 2022

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео