Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Полтавці відвідали Черкаський книжковий фестиваль

Полтавці відвідали Черкаський книжковий фестиваль
142854 ПЕРЕГЛЯДІВ

Шістдесят три видавництва та пів сотні авторів. У Черкасах відбувся книжковий фестиваль. На заході чимало письменників із різних міст України презентували свої твори та зустрічалися з читачами.

Учасниками фестивалю стали й полтавці. Делегація з обласного центру, до якої ввійшли краєзнавці, науковці, письменники, фахівці Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, не лише відвідали книжкову толоку, а й взяли участь у засіданні круглого столу «Особливості створення регіональних книжкових фестивалів».

Учасники з Києва, Черкас, Кропивницького та Полтави говорили про децентралізацію книжкових фестивалів і фестивального руху.

Модераторка заходу з Києва Юка Красюк зазначила, що кожен фестиваль має свої властивості та унікальні особливості.

«Раніше ми бачили книжкові фестивалі у Києві, Львові, містах-мільйонниках. Нині цей рух розповзається селами, містами, містечками та ОТГ. Одна справа – робити фестиваль у великому місті, зовсім інша – в невеличких містечках. У кожному місті є своя специфіка. За цей час ми об'їздили 6 міст, робили заходи, які приваблювали культурних людей. Вони спілкувалися з авторами. Ми були у Львові, Дніпрі, Полтаві, Моринцях, Києві, поїдемо ще в Запоріжжя. Проводимо тренінги та ділимося досвідом», – розповіла Юка Красюк.

Про досвід Полтавщини щодо книжкового фестивального руху розповіла директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко. Зокрема, звернула увагу присутніх на круглому столі на «ПОШУК».

«ПОШУК» – це Полтавська оаза шанувальників української книги. Таку назву має наша книжкова виставка-ярмарок. Не завжди все вирішують кошти. І можна втілити чимало ідей за мінімальних вкладень. Перший наш «ПОШУК», скажу відверто, був викликом як для нас, так і для місцевої громади. Однак відразу ми мали гарний результат. У заході тоді взяли участь представники 23 видавництв з області та України. Цього року були 42. Також цьогоріч виставку відвідала делегація з Білорусі, представила свої видання. Ми поставили за мету – зацікавити Полтавщиною», – розповіла Вікторія Пилипенко.

«Ми задіяли всі наші читальні зали, фойє. «ПОШУК» проводили два дні, протягом яких були зустрічі з авторами книг, видавцями, гостями з інших областей. Звичайно, хотіли б побувати на вашому тематичному тренінгу. Для нас цікаво, як залучати партнерів, кошти, як працювати зі спонсорами. Але ми робили, як могли. Однак будемо вчитися у наших партнерів. Відвідали книжкову толоку в Запоріжжі, кілька років поспіль є учасниками Форуму видавців у Львові, були на книжковому фестивалі в Дніпрі», – зазначила директор Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського Тетяна Зеленська.

Також на фестивалі полтавці презентували краєзнавчу літературу.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео