Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

ПАМ’ЯТЬ І ШАНА УКРАЇНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРОРОКОВІ

ПАМ’ЯТЬ І ШАНА  УКРАЇНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРОРОКОВІ
168919 ПЕРЕГЛЯДІВ

22 травня – одна із знакових і, не побоюся сказати, сакральних дат у житті свідомих українців. Це день, коли великого національного Поета-Пророка Тараса Григоровича Шевченка було перепоховано на Чернечій горі у Каневі. З нагоди 158-ї річниці від дня цієї вікопомної події в Луцьку, біля пам’ятника Кобзареві відбулися урочистості, організаторами яких виступили Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації і Волинська обласна філармонія.

На початку дійства ведуча – артистка розмовного жанру Волинської обласної філармонії Оксана Єфіменко звернулася до присутніх зі словами традиційного християнського привітання в період між Великоднем і Вознесенням Господнім: “Христос Воскрес!”. Пані Оксана наголосила на пророчому дарі Великого Кобзаря, який у поемі “Тризна” (в українському варіанті – “Безталанний”), по суті, передбачив власний похорон і хто його проводжатиме в останню путь. Військовий священник-капелан  Національної Гвардії України в м. Луцьку (частина №1141), протоієрей Сергій Лівончук відслужив панахиду за упокій душі славного сина українського народу. Представники обласної та міської влади, творчої та наукової інтелігенції (зокрема Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки) під “Заповіт” у виконанні Волинського державного академічного українського народного хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Олександра Стадника, поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку.

Ведуча докладно зупинилася на основних моментах зворушливого чину перепоховання Поета, зримо передаючи атмосферу тих років. Торкаючись уже сучасних драматичних реалій, Оксана Анатоліївна нагадала також, що 22 травня цього року виповнюється п’ять років із часу трагедії під Волновахою. Присутні вшанували пам’ять вояків, загиблих під час війни на Сході України хвилиною мовчання.

І, зрозуміло, того дня не могли не звучати пісні на вірші Великого Кобзаря. Їх виконали заслужена артистка України Галина Овсійчук, чоловічий вокальний квартет “Акорд” у складі заслужених артистів України Андрія Зарицького, Віктора Мрочка, Миколи Палія і Олега Гонтара та Волинський державний академічний український народний хор. Могутньою кодою дійства стало спільне виконання Державного Гімну України.

Ігор БЕРЕСТЮК

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео