Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

​Витрати на декомунізацію «Батьківщині-матері»: діри у бюджеті і не тільки

​Витрати на декомунізацію «Батьківщині-матері»: діри у бюджеті і не тільки
165808 ПЕРЕГЛЯДІВ

Майже 0,5 млн. грн. доведеться витратити державі для проведення декомунізаційних робіт, пов’язаним із столичним монументом «Батьківщина-мати». Знаття герба з радянською символікою має свої нюанси. Авторське право на первісний вигляд монументу належить родині Василя Бородая.

Саме таку суму коштів озвучили експерти, враховуючи рівень складності робіт, пов’язаним із демонтажем пережитків комуністичного минулого. За словами, головного інженера Українського інституту сталевих конструкцій, у тлі герба є пустоти. У коментарі журналістам «ТСН» Володимир Пасечнюк зазначив, що зрізання герба призведе до утворення масштабної дірки. Для естетичного маскування подібного недоліку варто витратити ще біля 8 млн. грн., за підрахунками провідних експертів.
Найбільшою «Ахіллесовою п’ятою» у початку робіт виявилася не стільки захмарна сума витрат, скільки відмова родичів скульптора монументу надати дозвіл на корекцію монументальної пам’ятки. Окрім того, «Батьківщина-мати» є пам’яткою, яка офіційно перебуває під охороною держави.
Директор Музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук заспокоює громадськість тим, що радянський герб на щиті скульптурі не стримав більше 700 тис. відвідувачів у відвідинах території комплексу. Нагадаємо, що ще 10.02.2018 р. директор УІНП, історик Володимир В’ятрович висловив потребу позбавити монумент від радянського герба .

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео