Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Рівненський рибоохоронний патруль виявив стихійне сміттєзвалище в прибережній смузі Хрінницького водосховища

Рівненський рибоохоронний патруль виявив стихійне сміттєзвалище в прибережній смузі Хрінницького водосховища
84462 ПЕРЕГЛЯДІВ

Захищаючи водні біоресурси, інспектори рибоохорони не можуть вберегти саме середовище їх існування – водойми Рівненщини. Через розміщення значної кількості відходів у водозахисних прибережних смугах середовище існування водних біоресурсів може взагалі стати непридатним для життя.

Так, 23 грудня 2018 року інспекторським складом Управлінням Держрибагентства у Рівненській області було виявлено несанкціоноване стихійне сміттєзвалище в прибережній захисній смузі Хрінницького водосховища, що у Демидівському районі Рівненської області.

Власників відходів не встановлено. З метою припинення подальшого погіршення умов існування водних біоресурсів та запобіганню їх загибелі, рибоохоронним патрулем було направлено листи до відповідних органів для вжиття подальших заходів реагування.

Такі звалища призводять до негативних змін якісного стану води в водоймі та погіршення середовища існування водних біоресурсів, а в подальшому – може спричинити їх загибель.

Дуже часто причиною забруднення водойм, насичених своїми різноманітними біоресурсами, є недбальство місцевих жителів. Зміна умов сучасного, комфортного і зручного життя призвели до небаченого зростання кількості побутового сміття. Це, в свою чергу - до появи десятків тисяч несанкціонованих стихійних звалищ. Такий підхід до утилізації побутового сміття є неприпустимим. Оскільки звалища є серйозним джерелом забруднення повітря, ґрунтового покриву та водного середовища.

Кількість токсичних речовин, які потрапляють до водойм з промисловими, господарськими та побутовими відходами вимірюється десятками тисяч. З кожним роком цей список поповнюється безліччю нових, синтезованих людиною хімічних сполук, які можуть становити загрозу для риб та їх кормової бази.

Внаслідок наукових досліджень, виявлені прямі та непрямі шляхи впливу токсикантів на рибопродуктивність водойм. Тобто безпосередній токсичний вплив на всі стадії життєвого циклу риб, починаючи із запліднення ікринки та закінчуючи дорослим організмом. А також на кормову базу біоресурсів та умови проживання, фізико-хімічний і гідробіологічний режим водойм. Висока концентрація токсичних речовин призводить до гальмування розвитку ікри або її загибелі.

«Спільними зусиллями необхідно привернути увагу уповноважених органів до проблем водних ресурсів, які, у свою чергу, є єдиним джерелом існування риби. Лише дбайливе ставлення до природи та її захист допоможуть уникнути екологічної катастрофи», - зазначили у Рівненському рибоохоронному патрулі.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись природоохоронного законодавства. У разі виявлення порушення - просимо терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (093) 263-39-32.


Теги: Держрибагентство,сміттєзвалище,рибоохоронний патруль

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео