Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Кримчани не мають змоги навчатися українською мовою

Кримчани не мають змоги навчатися українською мовою
224512 ПЕРЕГЛЯДІВ

Правозахисні організації повідомлять, що на Кримському півострові немає жодної україномовної школи. Це суперечить законодавству та не відповідає офіційній інформації, яку розповсюджує місцева окупаційна влада.

Провівши моніторинг загальноосвітніх шкіл Криму, представники правозахисних організацій дійшли невтішного висновку: на півострові не залишилося жодної повністю україномовної школи. Незважаючи на дані офіційної статистики, яку повідомляє влада, підконтрольна Росії, у Криму залишилися лише окремі класи, у яких деякі предмети вивчають українською мовою. Решта предметів читається винятково російською мовою.

Схожа ситуація склалася з середніми навчальними закладами, які заявлені як школи з кримськотатарською мовою навчання. Відвідавши всі заклади освіти, які місцевою владою півострова заявлені як такі, у яких викладання ведеться українською або кримськотатарською мовою, активісти опитали керівництво, викладачів, учнів та їхніх батьків. Виявилося, що на окупованій території діють лише окремі класи, учні яких мають змогу навчатися рідною мовою. У більшості закладів українська мова є лише окремим предметом або навіть факультативом.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео