Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

# НЕВІДОМЕ_ПРО_ВІДОМИХ: Марина Рожнятовська – унікальна майстриня, яка в картинах відкриває душу

# НЕВІДОМЕ_ПРО_ВІДОМИХ: Марина Рожнятовська – унікальна майстриня, яка в картинах відкриває душу
97072 ПЕРЕГЛЯДІВ


Образотворчість на Полтавщині має глибокі витоки, що сягають багатьох тисячоліть. Сучасні полтавські митці – спадкоємці багатої культури, що творилася майстрами попередніх поколінь. Серед них випускниця Полтавського педагогічного Марина Рожнятовська.
Народилася художниця у Полтаві 30 січня 1973 року. Малювала з дитинства: кожну хвилину і всюди, спочатку змальовувала картинки, а потім зображувала все, що подобалося. Подальше навчання в художній школі, Харківському художньому училищі, Полтавському державному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка дозволило їй майстерно оволодіти техніками олійного та акварельного живопису.

Бачити красу, творити, бути людяною і любити професію навчали Марину Юріївну визнані метри своєї справи, відомі майстри-художники.

Голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України, доцент кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ імені В. Г. Короленка Юрій Самойленко дуже виразно характеризує роботи мисткині: «Я бачу майстерність і надзвичайно насичений колір, але він не просто насичений, він світоносний». Унікальним є те, що Марина Рожнятовська досконало володіє технікою allaprima, яка дозволяє виконати картину за один сеанс.
Центральне місце у творчості художниці належить пейзажному живопису. Вона змальовує як старовинні, так і сучасні міські пейзажі, у кожному творі передає красу навколишнього світу й повсякденного життя.
Однією з найулюбленіших тем, за словами Марини Юріївни, є міський пейзаж. Ніяке інше місто вона не оспівувала так, як Полтаву.

Вражають своєю чуттєвістю і намальовані Мариною Юріївною квіти. Художниця досить часто використовує умовні форми зображення, але вони впізнавані й здійснюють сильний емоційний вплив.
Також Марина Рожнятовська – професійна художниця-педагог, яка проводь майстер-класи та пленери з живопису, учасниця всеукраїнських і міжнародних виставок та конкурсів, має персональні виставки.

Вона – переможниця міжнародного конкурсу «Рицар пензля» (Болгарія, 2014), володар Гранту і абсолютний переможець проєкту «Творча реалізація – 2015» Міжнародної Асоціації Професійних Художників Арт-Галереї 7 Д», лауреат премії імені Панаса Мирного (2017), лауреат обласної премії імені Миколи Ярошенка (2017).
Роботи Марини Рожнятовської зберігаються у Національному музеї у Львові імені Андрія Шептицького, Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, Полтавського художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, Сумській банківській академії при Національному банку України, Українському фонді культури, приватних колекціях в Україні та за її межами.
Життя художниці та її творчий шлях – це цікава та непересічна історія, тому ми вирішили поставити Марині Юріївні кілька запитань:
Як вплинуло на Вас навчання в педагогічному?
Навчання в педагогічному інституті здійснило мою мрію – стати художником-педагогом. Знання з педагогіки, психології, методики викладання образотворчого мистецтва допомагають проводити майстер-класи і саме завдяки такій формі навчати всіх бажаючих мистецтву живопису, використовувати до кожного індивідуальний підхід.
Що Ви вважаєте найбільшою перемогою у професійному становленні?
Бажання і можливість працювати кожного дня. Можливість брати участь у виставках художніх робіт; відчувати позитивні емоції відвідувачів виставки; бажання дітей і дорослих відвідувати мої майстер-класи з живопису і навчитися образотворенню.
Який цікавий факт про себе Ви можете розказати?
Цікавим фактом у житті є зустрічі з професіоналами-педагогами, які розгледіли в мені здібності до образотворення і допомогли умотивовано визначитися з майбутньою професією художника, вчителя, викладача.
Що потрібно для того, щоб Україна стала успішною?
Щоб люди були здорові фізично і духовно, поважали одне одного, відповідально працювали, пишалися своєю історією і культурою. Щоб професія вчителя образотворчого мистецтва була в пріоритеті і діти могли опановувати найкращі надбання вітчизняного й зарубіжного мистецтва.
У чому секрет людського щастя?
Знаходитися у стані радості тут і зараз, бути потрібною людям і мати можливість зробити їх щасливими своїми порадами, вчинками, творчістю.

Більше про діяльність Марини Рожнятовської ви можете дізнатися за покликанням: http://ped.pnpu.edu.ua/index.php/vidomi-vypusknyky/

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео