Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Поліомієліт в Україні – виявлено ще один випадок

Поліомієліт в Україні – виявлено ще один випадок
312636 ПЕРЕГЛЯДІВ

Поліомієліт – хвороба страшна та невиліковна. Свого часу (в середині ХХ століття) ця недуга косила життя під час цілих епідемій. На щастя, було створено вакцину, яка після повного курсу далі захищає людину все життя. Таким чином хворобу майже повністю викорінили. Проте ще у 2021 в Україні знайшли кілька випадків поліомієліту. А днями виявили ще один – знову на Закарпатті.

Поліомієліт – це захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він є гострим інфекційним захворюванням, яке може передаватися навіть через воду, що колись і стало буквально причиною епідемій, навіть не дивлячись на те, що відбувалися вони в період покращення гігієнічного стану. Історії відомі кілька досить великих епідемій цього захворювання, серед країн, де це було – США, Німеччина, Данія та інші.

Поліомієліт вирізняється серед інших хвороб тим, що призводить до паралічів. А вони своєю чергою можуть буквально призвести до смерті. Причому є форми, коли взагалі немає симптомів. Або ж симптоми можуть бути такими, які не привернуть особливої уваги. У кого не бувало слабкості чи шлунково-кишкових розладів? А це може бути одним із показників абортивної форми – найнебезпечнішої через можливість швидкого поширення. Найбільш помітною є паралітична форма поліомієліту, саме вона є тим, що люди згадують, коли хтось каже назву хвороби. Вона вражає спинний або довгастий мозок і призводить до паралічів та парезів кінцівок. Інколи ця хвороба може зачепити й діафрагму, що фактично є смертельним вироком. Серед типів поліомієліту є такі, що можуть закінчитися одужанням при правильному своєчасному виявленні та лікувальні. Але в більшості випадків проблеми зберігаються назавжди й людину, що перенесла поліомієліт, можна розпізнати фактично одразу.

Лікування у хвороби є. Симптоматичне. Але й воно дуже зрідка призводить до повного одужання. Причому це не та хвороба, яка лікується вдома. Проте, на щастя, вона вважається такою, яку подолали. У цьому допомагає вакцинація. Існує кілька варіантів вакцинації, які працюють разом. Це звичайна внутрішньом'язова ін'єкція (інактивованою вакциною, у ній вірус придушений формаліном і це допомагає виробити гуморальний імунітет), яку вводять за календарем щеплень двічі, ще до року. Інший варіант – це жива пероральна вакцина, краплі, які дають через рот (у цій вакцині живий ослаблений вірус, який виробляє тканинний імунітет). Саме вакцинація допомогла побороти цю хворобу і досягти того, що у світі реєструються лише поодинокі випадки захворювань. Але через те, що активізувалися противники вакцинацій, ситуація в деяких країнах погіршилася. Саме це спостерігається і в Україні.

Ще у листопаді 2021 року в Україні було зареєстровано понад 5 випадків поліомієліту. На Рівненщині та на Закарпатті у кількох дітей виявили частковий параліч. Відомо, що у Рівненській області захворів малюк, що потім заразив своїх братів та сестер. А у Тячівському районі Закарпатської області хворобу виявили у 12-річної дівчинки (варто згадати, що найбільш вразливими є діти до 5 років, тому захворювання у дитини такого віку викликало ще більше занепокоєння). На щастя, у цьому випадку інфікування не відбулося в інших дітей сім'ї, однокласників чи друзів. А тепер підтвердили ще один випадок поліомієліту. Це знову Закарпаття. У дитини помітили проблеми із руховою активністю ніг та забили на сполох. Джерело інфекції поки що шукають.

У всіх випадках спостерігається однакова тенденція. Абсолютно всі діти були не щеплені. Батьки виправдовували це релігійними переконаннями або ж недовірою до вакцин. І лякає те, що на Закарпатті, наприклад, рівень імунізації дітей від цього захворювання критично низький. Це всього лише трошки більше 43%. Та насправді такі цифри не тільки у цьому регіоні. Як мінімум 10 областей мають рівень вакцинації нижче 50% (серед них й ті, де захворювання виявили, і навіть Львівська та Київська). Загалом же в Україні захист від поліомієліту на рівні 53%. І через це Міністерство охорони здоров'я України дуже занепокоєне, адже встановлено, що для вироблення стійкого колективного імунітету за рік повинно бути щеплено не менше 95% дітей. Проте помічається тенденція навпаки, до ще більшого спаду кількості імунізацій. І це може бути причиною нових спалахів.

Варто пам'ятати, що не існує ліків, які б повністю змогли вилікувати паралітичну форму поліомієліту. А близько 10% всіх випадків припадає на параліч дихальних м'язів, що призводить до смерті. Чи це ціна релігійних переконань та недовіри до всесвітньо затверджених вакцин? Аж ніяк. Лише вакцинація може вберегти від поліомієліту. Так і ніяк інакше.

Є надія, що ситуація в Україні зміниться. Дуже важливо, щоб рівень імунізації підвищувався. А поки що сподіватимемося, що більше не буде повідомлень про нові зараження.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео