Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Laska Upcycle Merch – зупинити погіршення екологічної ситуації разом

Laska Upcycle Merch – зупинити погіршення екологічної ситуації разом
352814 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ні для кого не секрет, що ситуація з екологією кожен рік привертає до себе все більше уваги. Причиною цьому є постійне погіршення умов, природа буквально кричить про те, що люди виснажують її, та намагається подати знаки несподіваними природними умовами та стихійними лихами. Але найбільш помітним є перевиробництво одягу, якого створюється занадто багато. Проєкт Laska Upcycle Merch хоче змінити цю ситуацію.

У світі помітна тенденція до збільшення кількості виробництва одягу. Різноманітні бренди випускають величезні колекції, а мас-маркет буквально "штампує" речі. Звісно, це добре коли людина може піти у будь-який магазин і знайти річ, що підійде саме їй. Але якщо хтось цей одяг берегтиме та носитиме кілька сезонів, то інший може ставитися до нього аби як, постійно купуючи щось нове. Результатом цього стає те, що наразі кожного року виробляється близько 150 мільярдів одиниць одягу. Чимала кількість з нього – брендові речі та мерч. І навіть вони створюються у занадто великій кількості. Від цього страждає планета.

Виробництво одягу є досить затратним у природних ресурсах. Але виходить так, що близько семи відсотків всього сміття – це текстиль. А третина з нього – це старий одяг, причому такий, який можна переробити. Високоякісні тканини можуть піти на виробництво іншої тканини. А якісь дешеві текстильні вироби можуть використовуватися у досить несподіваних сферах, наприклад у виробленні паперу (художники використовують бавовняний папір, а він нерідко виробляється саме з вторсировини) чи в автомобільній промисловості. І люди не задумуються, що те, що могло ще бути використаним іншими галузями, може, наприклад, не розкладатися, або ж робити це дуже довго й з виділенням шкідливих речовин. Laska Upcycle Merch прагне змінити таку ситуацію в Україні.

Нерідко люди хочуть мати одяг, на якому буде зображено якийсь конкретний логотип. Але створення такого одягу є дороговартісним не тільки фінансово, а й екологічно. Причому нерідко це є ще й не надто потрібним. Одяг, що виробляється для корпоративних брендів у великій кількості часто майже одразу опиняється десь на дачі, або і зовсім у смітнику. Проте інколи справді потрібен мерч саме конкретного бренду. І Laska Upcycle Merch вирішили поєднати дві справи – екологічно свідоме споживання одягу та створення мерчу.

У благодійному магазині Laska залучають людей до надання своєму одягові другого шансу. Якщо річ вже більше не носиться – її можна віддати до цього магазину. Одяг, взуття, аксесуари, навіть книги, декор та вінілові платівки – все це приймається. Далі одяг сортується, перевіряється і більша його частина стає гуманітарною допомогою для дитячих будинків, інтернатів, центрів для людей з інвалідністю та людей пенсійного віку та інших зон соціальної незахищеності. Лише близько 15% відсотків речей продається. А якась частина із цього одягу навіть перетворюється на досить цікаві речі.

Наприклад, одяг, що не підходить для продажу чи передачі соціально незахищеним людям, тут перетворюють на килимки. Так, килимки які можна використовувати в якості декору вдома! Вони створюються на спеціальній рамці із трикотажних виробів, здебільшого це футболки. І потім вони продаються у магазинах Laska, де кожен охочий може придбати такий, що сподобався, або ж і замовити свій унікальний дизайн.

А частина одягу, що потрапляє до магазину, відправляється у проєкт Laska Upcycle Merch. Там він ще раз перевіряється, а далі, після замовлення, абсолютно випадковим чином обираються ті речі, на які буде нанесено логотип, який і було замовлено. У цьому є частина сюрпризу й при цьому екосвідомість. Причому створення мерчу зі звичайного одягу – процес ручний. Тому це не тільки екологічно, а й можна сказати, з любов'ю.

Laska Upcycle Merch прагнуть зробити світ кращим. Зараз з`явилося досить багато людей, хто намагається максимально екологічно ставитися до речей. А цей проєкт допомагає їм у цьому. Окрім цього важливим є те, що кошти, отримані з продажу, передаються на благодійність.

Вже більше мільйона гривень було перераховано різним фондам, а разом з тим Laska беруть участь і у благодійних ініціативах. Важливо, що благодійність – відкрита, усі звіти, починаючи з 2016 року, можна прочитати на сайті.

Laska Upcycle Merch – це дійсно цікавий, а головне потрібний проєкт. Можливо саме так, із його допомогою, в Україні побільшає кількість свідомих людей, які своїм екологічним мисленням зможуть допомогти екології, а отже й змінити життя в Україні на краще.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео