Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Рекордсмен книги рекордів Гіннеса привертає увагу до проблеми поліомієліту в Україні

Рекордсмен книги рекордів Гіннеса привертає увагу до проблеми поліомієліту в Україні
181532 ПЕРЕГЛЯДІВ

Поліомієліт у світі практично переможений. І цього досягли саме за допомогою щеплень. Імунізація дітей, що проводиться за календарем, дозволила сказати про те, ще два із трьох типів вірусу вже майже повністю зникли. Існує ще 1 тип, саме він зустрічається там, де рівень вакцинації низький. Проте насправді в Україні ставалися випадки, коли виявляли вірус поліомієліту і ІІ типу. Це було зовсім нещодавно. І це дуже погано.

Через коронавірусну пандемію рівень вакцинації від поліомієліту дуже знизився. І це стало причиною того, що Україні почастішали випадки виявлення хворих дітей. Хвороба фактично невиліковна, тому привернення уваги до її проблеми та інформаційна діяльність щодо неї – це те, що конче необхідно зараз. Навіть за даними ЮНІСЕФ Україні щеплення проведені лише трохи більше, ніж 50% дітей віком до одного року. І такий рівень – це дуже мало. Батьки вирішують просто не робити щеплень дітям із якихось причин, а потім трусяться від страху, що їх дитина захворіє. Але насправді вакцинація від поліомієліту не страшна. Вона захищає. І саме до неї зараз привертають увагу всіма можливими способами.

Львівська область має один із найнижчих показників вакцинації від поліомієліту в Україні. Звісно, насправді там ще мінімум дев'ять областей, що викликають занепокоєння. Але саме на Львівщині за вакцинальну кампанію взялися найбільш активно. Що 1 лютого там розпочали вакцинацію тих, хто не мав щеплень. Так, є календар із рекомендованими часовими проміжками щеплень. Проте можна їх робити й пізніше. Наразі, наприклад, відомо, що укол (це перші дві імунізації із потрібних шести) лише на Львівщині повинні отримати близько 20 тисяч дітей. А ще понад у шість разів більша кількість дітей повинна отримати краплі – це діти від шести місяців та до шести років (після двох уколів наступні 4 імунізації відбуваються оральними краплями). Фактично таким чином, саме ось цією кампанією планують охопити 5 із 6 імунізацій за календарем, залишиться лише та, що відбувається у 14 років. До того ж саме вік від народження й до 6 років є критичним щодо поліомієліту, адже саме у цей час вірогідність заразитися у нещепленої дитини – найбільший.

Саме для привернення уваги до проблем вакцинації проти поліомієліту було проведено видовищну акцію. В "Сквері на валах" у Львові відомий не тільки у місті, а й в Україні в цілому, педіатр-рекордсмен Олег Скавиш вирішив за допомогою своїх зубів протягнути карету швидкої допомоги. Чоловік має всеукраїнські та світові рекорди й вважає себе навіть більше атлетом, ніж лікарем. І саме таким чином, такою гучною та справді видовищною подією, як та, що він зробив, він мав намір привернути увагу до вакцинації.

У кареті швидкої допомоги, яку зубами протягнув чоловік, перебувало понад 10 дітей. Він протягнув машину на кілька десятків метрів, вкотре продемонструвавши свою вражаючу силу. Активний громадський діяч, благодійник та справді хороший лікар такою своєю неординарною здатністю вже не вперше привертає увагу людей до різноманітних проблем. І таким чином, своєю силою, фактично він показує, що лише імунізуючи дітей, можна сподіватися на те, що в майбутньому і вони досягнуть таких висот як він. Адже лише будучи здоровими можна займатися спортом та думати про рекорди. А здоров'я можна досягти за допомогою вакцинації.

Також на місці події були інші медики, що надавали відповіді на питання батьків щодо вакцинації. Захід відбувався за участі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, саме там працює лікар-богатир. Були на заході й представники органів державної влади, наприклад голова Львівської ОДА.

Після свого перформансу рекордсмен побажав всім батькам та дітям бути здоровими та дбати про вакцинацію. Адже саме так можна бути впевненими, що ніякі невиліковні тяжкі захворювання не будуть страшними. Тож будьте здоровими!

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео