Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Безбар’єрність у воєнний час: що робити, коли став свідком протиправних дій щодо іншої людини

Безбар’єрність у воєнний час: що робити, коли став свідком протиправних дій щодо іншої людини
346513 ПЕРЕГЛЯДІВ

Онлайн-посібник «Довідник безбар’єрності», розроблений за ініціативи першої леді Олени Зеленської, дає відповіді на болючі питання, що виникають в українців під час війни. Підготовлена профільними експертами на онлайн-майданчику https://bf.in.ua/u-voiennyj-chas/ інформація постійно актуалізується відповідно до сьогоднішніх реалій та викликів. Про це розповіла очільниця Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірина Свистун.

За її словами, однією з таких своєрідних інструкцій є поради щодо алгоритму дій у випадку, коли став свідком протиправних дій до іншої людини. А саме експерти радять:

Якщо є можливість, негайно зателефонуйте в поліцію на спецлінію «102». Назвіть правоохоронцям своє прізвище, ім’я, по батькові, дату, місяць, рік народження, місце проживання, номер мобільного телефону (щоб працівники поліції могли зв’язатися з вами) та адресу місця події.

Обов’язково дочекайтеся приїзду поліцейського патруля та повідомте про все, що бачили. У разі, якщо є інші свідки, попросіть їх зачекати разом із вами прибуття правоохоронців. Якщо ж вони не можуть залишитися на місці події, запишіть їхні повні дані, місце проживання та контактні телефони.

Якщо не вдається зателефонувати до поліції, зверніться до найближчого відділку або будь-якого правоохоронця, військовика, людини в формі, навіть до звичайних чоловіків.

У воєнний час за можливості звертайтеся по допомогу до штабів підрозділів територіальної оборони або безпосередньо до бійців тероборони, які несуть службу на блокпостах у населених пунктах, та членів місцевої самооборони.

Якщо подія відбувається у громадському місці, доцільно почати голосно та впевнено викликати поліцію, звертати увагу інших людей, знімати правопорушника на відео, закликати зробити це оточуючих.

Важливо запам’ятати зовнішність зловмисника: одяг, наявність особливих прикмет (борода, вуса, родимі плями, татуювання, шрами), анатомічні особливості (кульгавість), порушення мови тощо.

Якщо ви не маєте належної фізичної або спеціальної підготовки, тримайте безпечну дистанцію, у жодному разі не намагайтеся зупинити правопорушника самотужки або переслідувати його – він може бути озброєний. Надайте потрібну допомогу потерпілому, за необхідності – викликайте швидку за номером 103.

Залучайте до допомоги оточуючих. Будьте пильними та обережними.

Якщо ви бачите, що людину затримали російські військові, звертайтесь до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на цілодобову лінію +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01. За цими номерами також потрібно телефонувати, якщо ваша близька людина потрапила у полон.

 

Разом з тим, у свідків протиправних дій щодо іншої людини є можливість допомогти притягнути агресора до відповідальності у міжнародному суді. Для цього потрібно скористатися анонімним ботом WarCrime bot:

  •  Viber: https://tinyurl.com/warcrimebot
  • Telegram: t.me/warcrime_bot

чи формою заявки на сайті: 

  • https://humanrights.gov.ua.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео