Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Дніпрі відновили будівлю історичної єврейської синагоги та відкрили пансіон для хлопчиків.

У Дніпрі відновили будівлю історичної єврейської синагоги та відкрили пансіон для хлопчиків.
112735 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новий старий історичний об’єкт знов звертає на себе увагу. Саме так можна сказати про урочисте відкриття в обласному центрі Дніпропетровщини будівлі історичної важливості - синагоги Леві-Іцхака Шнеєрсона, в якому тепер розташований ще і пансіон для хлопчиків «Байт леБанім».


Ця історична будівля була побудована в другій половині ХIX століття, а з початку XX століття, стала синагогою головного рабина Катеринослава - рабина Леві - Іцхака Шнеєрсона, де проходила бар-міцва його великого сина - майбутнього Сьомого Любавічеського Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона. Вже потім ця установа була відібрана у євреїв радянською владою. А після здобуття Україною незалежності, будівля, в якому розміщувалося пусконалагоджувальне управління, було повернуто єврейській громаді за рішенням тодішнього глави міста Дніпропетровська Миколи Швеця, але в дуже поганому стані. Привести будівлю до ладу взялися в 1995 році відомі активісти і благодійники єврейської громади Олександр Кагановський і Олександр Дольник, а допомогли їм в цьому організація «Цивос Гашем» і сім'я Бенненсон зі США.
А вже в цей день 11 листопада 2018 року тут знов свято, на яке завітали багато людей – мешканців Дніпра, представників єврейської громади, культурних та громадських діячів та багато інших.
Відкрив урочисту церемонію головний рабин Дніпра і регіону Шмуель Камінецький, котрий від щирого серця подякував людям, завдяки яким кардинальна реконструкція будівлі стала можливою - президента Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександра Володимировича Петровського і члена Опікунської Ради єврейської громади Дніпра Олександра Турчина, які зробили все можливе для капітального ремонту і подальшого, еффективного функціонування цього закладу. Разом з ними перерізати червону стрічку була запрошена Анжела Валерійовна Петровська і Оксана Іванівна Петровська - дружина та мама Олександра Володимировича.

Честь відкрити пам'ятну дошку на честь завершення нинішньої реконструкції була надана її меценатам - Олександру і Анжелі Петровським і Олександру Турчину.

А честь відкрити першу меморіальну дошку з історичною довідкою про цю будівлю, була надана члену Опікунської Ради єврейської громади Дніпра Олександру Кагановському, керівнику організації «Цівос Гашем» в країнах СНД рабину Йосипу Іцхаку Гліку і проектувальнику та дизайнеру нинішньої реконструкції, члену Опікунської Ради єврейської громади Дніпра - Якову Ісроель Шапіро.
Також у центральному залі холлу був відкритий куток з портретами тих, чиї імена прославили і цю синагогу і все місто Дніпро - головного рабина Катеринослава - Дніпропетровська в 1909-1939 роках - рабина Леві-Іцхака Шнеєрсона і його дружини Хани Шнеєрсон та їх великого сина Менахема - Мендела Шнеєрсона. Ця честь була надана нинішньому Головному рабину Дніпра і регіону Шмуелю Камінецькому і директору по виховно-освітнього процесу пансіону «Байт леБанім» Давиду Васьковскому.


Потім для гостей провели своєрідну екскурсію по реконструйованому будинку, де усі разом оглянули приміщення для занять, молитв, житлові кімнати, спортивний і комп'ютерний зали, а особливе враження на гостей справила «мотиваційна кімната». Також гості заходу поспілкувалися з юними вихованцями про те, наскільки їм зручно жити в оновленому пансіоні.


На урочистих зборах представники пансіону висловили свою глибоку вдячність меценатам за проведену кардинальну реконструкцію. А Олександр Петровський та Олександр Турчин повідали про те, з якою любов'ю та увагою вони поставилися до цього проекту і висловили, в свою чергу, вдячність рабину Шмуелю Камінецькому, який постійно тримав кожен момент реконструкції під контролем. Вони побажали дітям добре вчитися, бути завжди мотивованими на привнесення світла та добра в світ і будувати своє життя на тих принципах, які в них закладає єврейська громада Дніпра. В знак подяки єврейська громада обласного центру подарувала Олександру Петровському і Олександру Турчину пам'ятні подяки і срібні ханукії.


Протягом усього свята для вихованців та юних гостей пансіону було організоване велике дитяче свято з костюмованими аніматорами, добрими велетнями, батутом, битвою на надувних мечах і різними спортивними конкурсами. Також усі гості насолодилися виступом ансамбля єврейської школи «Голдене Кіндерлах». Після завершення свята на фасаді будівлі організували трансляцію професійного лазерного шоу, присвяченого майбутнєму святкуванні Ханукії.

Прес – центр Міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського «Солідарність» за матеріалами Єврейської громади Дніпра.

Автор: МБФС

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео